ibex portada mercados bolsa
11.467,30
  • 27,40
  • 0,24%

L'IBEX 35 ha pujat de forma moderada mentre ha descomptat l'important paquet d'estímuls monetaris que ha llançat el Banc Central Europeu (BCE). El selectiu espanyol ha repuntat un 0,25%, fins als 9.082,30 punts, al compàs del sector bancari, que ha registrat una jornada molt volàtil després de les mesures anunciades per l'organisme monetari. BBVA (+1,12%) ha estat el banc més alcista, seguit de Bankinter (+0,48%) i Santander (+0,47%). En negatiu, Bankia (-1,73%), Sabadell (-1,1%) i CaixaBank (-0,93%).

El Banc Central Europeu ha pres diverses mesures significatives per impulsar el creixement econòmic a la zona euro. En primer lloc, ha retallat la taxa de facilitat de dipòsit en 10 punts bàsics, fins al -0,5%. A més, reprendrà el programa de compres d'actius, conegut com QE (Quantitative Easing), per valor de 20.000 milions d'euros mensuals a partir de l'1 de novembre i amb caràcter indefinit mentre "sigui necessari".

A més, per minimitzar l'impacte que la baixada en la taxa de facilitat de dipòsit tindrà al sector bancari, la institució presidida per Mario Draghi ha confirmat que "per tal de recolzar la transmissió de la política monetària, s'introduirà un sistema de dos nivells per a la remuneració de reserva, en el qual part de les tinences d'excés de liquiditat dels bancs estaran exemptes de la taxa negativa de la facilitat de dipòsit". Aquesta mesura de segmentació, coneguda com a 'tiering' en anglès, consistirà en què l'excés de reserves se li apliqués un tipus d'interès del 0%, mentre que als fons que entrin dins dels requisits de reserves mínimes se'ls aplicarà l'interès del -0,5%.

El BCE ha mantingut els tipus d'interès oficials al 0%. En aquest sentit, ha assenyalat al seu comunicat que "el Consell de Govern ara espera que les taxes d'interès clau del BCE es mantinguin als seus nivells actuals o més baixos fins que hagi vist que les perspectives d'inflació convergeixen sòlidament a un nivell prou proper, però inferior al 2% dins del seu horitzó de projecció, i que aquesta convergència hagi estat constantment reflectida en la dinàmica subjacent de la inflació". És a dir, que garanteix tipus molt baixos per molt temps. Després d'aquestes mesures, l'euro s'aprecia un 0,3%, fins als 1,1042 dòlars.

GUERRA COMERCIAL I RECESSIÓ A ALEMANYA

Avui també és notícia la guerra comercial. Donald Trump ahir a la nit va publicar a Twitter la seva intenció de retardar en dues setmanes (de l'1 d'octubre al 15 d'octubre) l'augment d'aranzels a les importacions xineses per valor de 25.000 milions. Trump ha dit que és un "gest de bona voluntat" i que ho ha fet a petició del viceprimer ministre xinès a causa que la potència asiàtica celebra el seu 70 aniversari. Aquest moviment dels EUA alimenta l'optimisme de cara a les reunions entre les dues super-potències previstes per a octubre.

Pel que fa a altres assumptes d'aquest dijous, avui s'ha publicat l'IPC d'agost a Alemanya, que ha quedat al -0,2%, tal com esperava el consens. També a Alemanya, l'institut IFO ha retallat les seves previsions de creixement per al país i ha assenyalat que la recessió afectarà l'economia més gran d'Europa durant el tercer trimestre. A més, avui s'ha conegut la producció industrial de l'Eurozona de juliol, que ha baixat fins al -0,4% quan s'esperava el -0,1%. Als EUA, el PIC d'agost ha pujat un 0,1% enfront del 0,3% anterior. Així mateix, cal destacar que el grup conegut com OPEP+ s'ha reunit avui i ha assenyalat que no prendrà cap decisió sobre la producció del cru fins al desembre. El petroli Brent cau un 1,8%, fins als 59,67 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX 35

"Sessió volàtil la d'aquest dijous en el nostre selectiu i en la resta dels nostres índexs europeu a la calor de les decisions del BCE, cosa que d'altra banda esperàvem. Amb tot, el tancament no té implicacions de cap tipus. I sí, és cert que s'observa cert cansament o pèrdua de 'momentum' (velocitat de creuer), a més d'uns nivells de sobrecompra diaris extrems. Però si hi ha alguna cosa que hem après és que quan la fortalesa/debilitat són molt importants la sobrecompra/sobrevenda no serveix de res. Només serveixen per treure'ns abans del que es deu del mercat", afirma José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"I és que mentre seguim tenint mínims i màxims creixents en el nostre IBEX, com és el cas, no tindrem cap senyal de debilitat real, per més vertigen que ens generin les importants pujades des dels mínims d'agost. De fet, en espelmes setmanals i mensuals la sobrecompra no és tal, no existeix. Pel costat de les resistències, com hem comentat durant els últims dies, la clau segueix sent en el buit baixista setmanal dels 9.410 punts", conclou aquest expert.

Noticias relacionadas

contador