Inversors joves i agressius. Són els que estan salvant les borses i mantenint a ratlla una correcció durant el pitjor mes per a la renda variable si la història ens ha ensenyat alguna cosa. Almenys, segons Nikolaos Panigirtzoglou i el seu equip d'estrategues en JP Morgan.
Què pot causar una correcció a les borses? Es pregunten Panigirtzoglou i els seus. "Aquesta pregunta és difícil de respondre, perquè, aquest any els inversors minoristes han estat comprant accions i fons de renda variable a un ritme tan ferm i fort que fa que una correcció sigui un esdeveniment realment improbable", argumenten.
Des de JP Morgan es recolzen en les dades. Aquestes que diuen que l'entrada de diners en fons de renda variable coqueteja amb els 700.000 milions de dòlars aquest any, xifra superior al seu anterior màxim històric registrat el 2017 i als 629.000 milions.
Els estrategs del banc d'inversió dels EUA expliquen que aquesta incessant entrada de diners no només han impulsat les borses, sinó forçat també altres inversors a la renda variable per no perdre el tren de les pujades. I la 'culpa' la té l'efecte Robinhood.
JOVES I AGRESSIUS
"Un cert tipus d'inversor minorista, normalment jove, ha estat comprant accions i fons de renda variable de forma agressiva elevant tant les borses que ha obligat la resta d'inversors minoristes a donar suport a aquest moviment", explica Panigirtzoglou.
Això, al seu torn, ha creat un efecte arrossegament, segons subratllen els experts de JP Morgan, ja que l'inversor minorista més gran (i conservador) ha buscat equilibrar la seva cartera comprant fons de renda fixa, cosa que, al seu torn, ha apropat les entrades de diners en aquest tipus de productes al seu anterior rècord registrat el 2019.
"Si la reorientació de la Fed i les seves polítiques fan canviar l'actitud dels inversors cap a les borses encara està per veure", reconeix Panigirtzoglou. "Monitoritzar l'activitat dels minoristes serà clau de cara a les perspectives de mercat al futur", conclouen.