dl jerome powell generic 20240326 6
Sharecast / public domain image

La reunió de la Reserva Federal (Fed) va transcórrer sense sorpreses. El banc central nord-americà no només va mantenir els tipus d'interès sense canvis, sinó que el president, Jerome Powell, va posar sobre la taula una primera baixada al setembre si les dades d'inflació acompanyen. Fins aquí tot ja estava descomptat pel mercat, però i després? Les eleccions presidencials dels Estats Units seran les que en marquin el camí.

"La millora de la inflació i l'augment dels riscos potencials per al mercat laboral estan portant finalment la Reserva Federal a retallar els tipus. Tret de sorpreses molt desagradables en les dades de preus del juliol i l'agost, la baixada de tipus del setembre, ja prevista pel mercat, és pràcticament un fet", indica Paolo Zanghieri, economista sènior a Generali AM.

A la conferència de premsa, Powell es va negar repetidament a comprometre's amb una data per a la primera baixada de tipus. Tot i això, ha insinuat diverses vegades que es podria produir en la propera reunió si la tendència actual de desinflació, unida a un creixement constant de la demanda i a un reequilibri gradual del mercat laboral, es manté durant l'estiu.

"L'última declaració del banc central i els comentaris del president Jerome Powell suggereixen que una retallada inicial dels tipus d'interès podria arribar tan aviat com al setembre", expliquen Tiffany Wilding i Allison Boxer, economistes de Pimco.

Tot i així, el president de la Fed, es va abstenir d'assenyalar res més enllà del setembre, emfatitzant que les discussions del comitè de política es faran reunió per reunió i dependran de l'evolució de les perspectives.

"Les dades del segon trimestre van infondre confiança en la possibilitat d'una retallada, però Powell va assenyalar que aquesta tendència ha de continuar perquè la Fed retalli els tipus al setembre", afegeixen a Generali AM.

Tot i això, els experts insisteixen que atès que els riscos per a les perspectives d'inflació segueixen estant fermament esbiaixats a l'alça, la possibilitat que es materialitzi una baixada de tipus aquest any està molt renyida.

"Qualsevol relaxació estarà condicionada a l'existència de proves concloents que la inflació torna a convergir cap a l'objectiu. Per això, no només caldrà una disminució de la inflació seqüencial, sinó que també dependrà que les condicions del mercat laboral s'equilibrin encara més. La nostra hipòtesi central és que es produeixin avenços suficients en ambdós fronts per donar als responsables polítics la confiança necessària per retallar els tipus", assenyala George Brown, economista sènior dels EUA de Schroders.

En aquest sentit, remarquen que preveuen que el cicle de retallada de tipus comenci al setembre, “de manera que ara només esperem dues retallades aquest any. Per al 2025 seguim esperant una sola retallada, basant-nos en la nostra expectativa que la inflació estarà llavors a ol'bjectiu i l'economia en plena ocupació. Els riscos s'inclinen cap a retallades més tardanes i menors, o fins i tot cap.

Tot i així, la reunió de juliol ha estat una de les últimes abans de les eleccions de novembre. Com calia esperar, Powell va subratllar que el cicle electoral no afecta les decisions del FOMC, i que la projecció econòmica no té en compte els programes dels candidats, encara que va admetre que els escenaris basats en diferents configuracions polítiques ajuden a fonamentar les decisions.

"La baixada de tipus al setembre donarà inici a una sèrie de retallades de tipus, però el ritme fins al 2025 dependrà probablement de qui ocupi la Casa Blanca. De fet, les molt diferents polítiques comercials, fiscals i d'immigració presentades per demòcrates i republicans, i les implicacions d'aquestes per a la inflació, afegeixen una incertesa significativa al voltant de les perspectives de tipus", comenta James McCann, economista en cap adjunt d'abril.

Una opinió compartida des de Pimco. "Com a base de referència, pensem que la Fed té previst iniciar retallades de tipus a un ritme d'un per trimestre, a partir del setembre, i continuar fins que la política s'acosti més a la neutralitat. Dit això, les eleccions nord-americanes del novembre podrien ser pertorbadores a causa de canvis en la política comercial que podrien llastar el creixement i impulsar la inflació. Atesa aquesta incertesa, el Comitè Federal de Mercat Obert (FOMC) probablement voldrà retallar els tipus gradualment i respondre a l'evolució econòmica a mesura que avanci”, conclouen..

contador