dl jerome powell generic 20240326 2
Sharecast / public domain image

"Encara veiem una primera retallada de tipus per part de la Reserva Federal al setembre". És la visió de mercat dels experts de Danske Bank, malgrat que el banc central nord-americà va rebaixar aquest dimecres la seva previsió de baixades de tipus fins a una el 2024, enfront de les tres previstes a la seva anterior reunió monetària.

Tot i això, els futurs sobre els fons federals encara continuen atorgant un 60% de probabilitats a una primera retallada del preu dels diners a la reunió del 18 de setembre, un percentatge similar al d'abans de la reunió.

I la majoria d'analistes que han emès les seves valoracions després del conclave monetari també esperen que les baixades de tipus als Estats Units comencin al setembre.

De tornada a Danske Bank, els seus estrategs argumenten que "no fem canvis en la nostra previsió i encara esperem dues retallades de tipus de 25 punts bàsics aquest any (a partir del setembre), seguits de quatre més el 2025".

Segons la seva valoració, "les expectatives d'inflació van ser revisades lleugerament a l'alça per a aquest any, però Powell va assenyalar que el canvi va ser en gran mesura una reacció retrospectiva a la pausa en el progrés observada en les dades d'inflació del primer trimestre".

En aquest sentit, afegeixen que "les xifres de l'IPC rebudes des de la reunió del mes de maig (les publicades aquest dimecres van agradar especialment al mercat) han estat un clar 'pas en la direcció correcta'", segons ha dit Powell.

A més, sobre la previsió d'una sola retallada aquest any, consideren que “la Fed segueix dividida: quatre participants demanen que no es facin retallades, set veuen una retallada i vuit esperen dues retallades. A més, les baixades no es van eliminar del perfil de pronòstic, sinó que es van endarrerir fins al 2025 i el 2026, quan la Fed preveu ara quatre retallades per any en lloc de tres".

L'OPINIÓ DE TD SECURITIES

Des de la companyia TD Securities, afirmen que "el president Powell va brindar una visió cautelosa sobre les perspectives econòmiques, particularment pel que fa a la inflació, i malgrat les notícies millors del que s'esperava que hem rebut dimecres en aquest front".

Tot i que afegeixen que "si bé a la superfície les projeccions semblen tenir una inclinació agressiva, al nostre parer els detalls suggereixen el contrari".

Segons la valoració, "la majoria de membres de la Fed encara espera que el cicle de flexibilització comenci a finals d'aquest any, fins i tot enmig d'unes perspectives d'inflació menys constructives en comparació amb les expectatives del març".

Per això, segueixen sent "optimistes sobre una primera retallada de tipus al setembre", mentre esperen que "la inflació PCE bàsica es moderi gradualment aleshores, fins a assolir un ritme mensual que sigui coherent amb un retorn a l'objectiu d'inflació. Encara esperem un segona retallada al desembre. En la nostra opinió, una inflació subjacent més persistent del previst continua sent el principal risc”.

OXFORD ECONOMICS I RABOBANK, A LA MATEIXA LÍNIA

En la mateixa línia, els experts d'Oxford Economics comenten que "un canvi al gràfic de punts no descarta una retallada de tipus al setembre".

"Les projeccions actualitzades de la Fed no canviaran el nostre pronòstic de dues retallades de taxes aquest any, i el primer se'n produirà al setembre. Esperem que una sèrie de publicacions sobre inflació més favorables (després de l'informe de l'IPC del maig de dimecres, més feble del que s'esperava) obri el camí perquè la Fed baixi les taxes al setembre".

En aquest sentit, afegeixen que “una vegada que les retallades de taxes estiguin en marxa, les projeccions de la Fed apunten a un ritme gradual, però constant de normalització de la política el 2024 i 2025, amb retallades que es produiran a cada dues reunions. Això és consistent amb el nostre pronòstic”.

Finalment, els estrategs de RaboBank comenten que "la Fed va sorprendre els mercats en reduir la seva projecció de tipus mitjans per al 2024 a una retallada de tipus, en comparació amb tres retallades a les projeccions del març".

"No obstant", afegeixen, "encara esperem que la Fed faci retallades al setembre i al desembre, més probablement a causa del deteriorament de l'economia que dels avenços en matèria d'inflació".

contador