solaria acciona energia renovables

Les accions d'Acciona Energía i de Solaria es disparen aquest dijous més d'un 8% i més d'un 6%, respectivament, després d'haver confirmat l'acord de la Unió Europea per reformar el mercat elèctric. La fita que ha aconseguit la UE afavoreix l'ús de les renovables, i per això les companyies del sector ho estan celebrant a la borsa.

  • 21,64€
  • -0,92%
  • 11,93€
  • -0,50%

En concret, el Consell Europeu i el Parlament Europeu han segellat un acord després d'hores de negociació intensa, que se centrarà a augmentar la protecció dels consumidors reduint la dependència dels preus de l'electricitat dels combustibles fòssils.

Concretament, l'objectiu és fomentar la diversificació de les fonts d'energia per mitigar els riscos vinculats a la volatilitat dels preus dels combustibles fòssils, però també per promoure una transició cap a fonts més netes i renovables.

A més, entre les mesures que s'han pactat, destaquen que els països puguin donar suport exclusivament a la compra de nova generació de renovable quan les condicions ho permetin a través dels acords de compra d'energia a llarg termini (PPA). També s'estableixen els criteris per declarar una crisi relacionada amb els alts preus de l'energia.

Els estrategs de Bankinter han destacat al seu informe diari els objectius de la reforma del mercat elèctric: protegir els consumidors de la volatilitat de preus, esmorteint la volatilitat dels combustibles fòssils; abaratir el preu de l'energia i que els consumidors es beneficiïn dels costos baixos de les renovables, donar certesa i més visibilitat a generadors i consumidors, i accelerar la transició energètica, incentivant renovables i reduint la dependència del gas.

"Es tracta més aviat d'una evolució de l'actual sistema de mercat que no pas un canvi profund, ja que es manté el sistema de preus marginalista al mercat intradia, de manera que la tecnologia més cara, generalment el gas, fixa el preu de la resta de formes de generació", han comentat.

Però, han afegit, "promou que es redueixi l'exposició a aquest mercat volàtil incentivant el desenvolupament dels mercats a termini, com són els contractes per diferències bilaterals (CfDs) recolzats per l'Estat i els acords de compravenda d'energia (PPA) a l'àmbit privat”.

En qualsevol cas, han recordat que es tracta d'un acord provisional, i han incidit que la reforma ara ha de ser validada pel Consell i el ple de l'Eurocambra.

Noticias relacionadas

contador