• L'Índia reflecteix la major desproporció entre el seu poder econòmic i esportiu
  • Hongria, una de les sorpreses del medaller atenent al seu potencial econòmic

El medaller dels Jocs Olímpics és un indicador relativament fiable del potencial econòmic de cada país. Si bé la correlació entre la posició obtinguda al rànking de medalles i el Producte Interior Brut (PIB) dels estats és bastant alta, existeixen algunes excepcions que sense cap dubte, posen de manifest el finançament de cada país i la importància que concedeixen a l'olimpisme.

Començant per Espanya, la posició obtinguda al medaller olímpic ha estat la 14a guanyant set medalles d'or, quatre de plata i sis de bronze. És a dir, ha aconseguit justament la mateixa posició que ocupa a la classificació econòmica mundial. D'acord amb dades del Banc Mundial, Espanya va produir 1,20 bilions de dòlars (1,06 bilions d'euros) durant l'any passat.

ESTATS UNITS, EL GUANYADOR EN MEDALLES I EN PIB

També es compleix aquesta relació causal en el cas dels Estats Units, ja que el país nord-americà va obtenir 121 medalles i es va convertir en el líder absolut del medaller, mateixa posició que té al rànking de països per PIB. L'estat presidit per Barack Obama va generar 17,95 bilions de dòlars el 2015.

Al cas de la Xina, que ocupa el 2n lloc per PIB (10,87 bilions de dòlars), per quanitat de medalles també ha ocupat aquest mateix esglaó amb 70 metalls, tot i que finalment al medaller apareix tercera per haver obtingut un or menys que Gran Bretanya, país que ha rendit per sobre de les seves possiblitats econòmiques. Després d'haver pres la decisió d'abandonar la UE, els anglesos han obtingut 67 medalles, 27 d'elles daurades, tot i que el seu lloc al PIB sigui el 5è (2,85 bilions de dòlars el 2015).

El top-5 del medaller el completen Rússia, en quarta posició amb 56 medalles, nou posicions per sobre respecte al seu PIB de l'any passat (1,33 bilions de dòlars); i Alemanya, cinquena amb 42 metalls, una posició per sota de respecte al seu PIB (3,35 bilions).

Producto Interior Bruto por países, 2015

Font: Banc Mundial

DECEPCIONS...

Atenent a la comparativa entre ambdues llistes, cal ressaltar que l'Índia, la setena economia del món (2,07 bilions), no aparegui ni tan sols entre els 50 primers del medaller olímpic. De fet, amb tan sol una medalla de plata i una altra de bronze, es queda finalment en un pobre 67è lloc.

Unes altres de les decepcions són Brasil i Canadà, que tanquen el top-10 de països per PIB el 2015 (1,77 i 1,55 bilions respectivament), però ocupen els llocs 13è i 20è per aquest ordre. Especialment greu el cas brasiler, país del qual s'esperava molt més per la seva condició d'amfitrió als Jocs Olímpics de Rio 2016.

Una altra decepció és Mèxic, que ha obtingut cinc medalles (tres de plata i dues de bronze), situant-se en 61a posició del medaller tot i ser la 15a economia mundial (1,14 bilions). Flagrant és també el cas d'Aràbia Saudita, la potència petrolífera i 20a economia mundial (0,65 bilions), que no ha aconseguit ni un sol metall en aquests jocs.

... I SORPRESES

La sorpresa del medaller respecte al seu propi potencial econòmic ha estat Hongria, 12a al medaller gràcies a les seves 15 medalles, 8 d'elles d'or, però que en la classificació per PIB apareix en la posició número 57 (0,12 bilions). L'altra gran guanyadora és Jamaica, al lloc 16è al medaller (11 metalls) gràcies principalment als ors de Usain Bolt, però en el lloc 119 per PIB. Bon paper també de Corea del Sud i Països Baixos, que queden 8a i 11a al medaller estant diversos llocs per sota quant a la seva riquesa.

contador