zelenski24marzo

El president d'Ucraïna, Volodímir Zelenski, visitarà aquest dimecres els Estats Units, a la primera sortida a l'estranger des que Rússia va envair el seu país, a mes de febrer passat.

Zelenski es reunirà amb el seu homòleg nord-americà, Joe Biden, el seu principal suport a l'esfera internacional davant de Rússia i la Xina, i posteriorment intervindrà davant el Congrés dels Estats Units, en una sessió conjunta del Senat i la Cambra de Representants.

El president ucrainès va afirmar al seu compte de Twitter que va "de camí als EUA per enfortir la resiliència i les capacitats de defensa d'Ucraïna". A més, ha explicat que "discutiré la cooperació entre Ucraïna i els Estats Units. També tindré un discurs al Congrés i una sèrie de reunions bilaterals". Per raons de seguretat, la visita durarà només unes hores.

Un dels punts forts de la trobada amb Biden serà l'anunci d'un nou paquet d'assistència militar de 2.000 milions de dòlars, que inclourà una bateria de míssils Patriot, un assumpte que ha provocat un fort malestar a Rússia, ja que augmentarà la capacitat defensiva del seu rival.

"La visita subratllarà el ferm compromís dels Estats Units de recolzar Ucraïna durant el temps que sigui necessari, fins i tot a través de la provisió d'assistència econòmica, humanitària i militar", va assegurar la portaveu de la Casa Blanca, Karine Jean-Pierre.

A més del ferm compromís dels EUA amb Ucraïna, no és clar si Biden utilitzarà la trobada amb Zelenski per intentar obrir alguna via de negociació amb el Kremlin, de cara a buscar una possible solució negociada a un conflicte bèl·lic que amenaça d'enquistar-se.

En qualsevol cas, la trobada presencial entre els dos líders segurament servirà perquè debatin en profunditat algun tipus de mecanisme que intenti desencallar la situació, malgrat que les postures entre els dos bàndols estan molt distanciades.

El Congrés nord-americà té previst aprovar en el Pressupost per al 2023 un paquet d'assistència financera a Ucraïna valorat en 45.000 milions de dòlars.

contador