volodymyr zelenski ucrania

El president ucraïnès, Volodímir Zelenski, ha afirmat aquest diumenge que el seu país està disposat a discutir l'adopció d'un estatus de neutralitat com a part d'un acord de pau amb Rússia, encara que hauria de ser garantit per terceres parts i sotmès a referèndum.

Podeu consultar aquí el directe especial de Bolsamanía sobre la guerra (en castellà).

"Garanties de seguretat i neutralitat, estatus no nuclear del nostre estat. Estem preparats per fer-ho. Aquest és el punt més important", va dir Zelenski en un discurs per vídeo de 90 minuts amb periodistes russos. Així, ha posat èmfasi que "qualsevol acord hauria de ser sotmès al poble ucraïnès en un referèndum".

Zelenski ha afirmat que, encara que el seu govern està discutint l'ús de la llengua russa a Ucraïna en les converses amb Rússia, altres demandes russes, com la desmilitarització, no estan actualment sobre la taula. Va dir que les ciutats de parla russa a Ucraïna han estat destruïdes durant la invasió.

En el discurs diari a la nació, Zelenski ha esmentat "la destrucció" de la llibertat d'expressió a Rússia i respecte a l'entrevista amb els periodistes independents ha assenyalat que Rússia "té por d'una conversa relativament curta amb diversos periodistes i això és que Ucraïna ho està fent bé", segons ha informat en un comunicat la pàgina web de la presidència d'Ucraïna.

"Ens espera una nova ronda de negociacions, perquè busquem la pau. De veritat. Sense demora. Segons em van informar, hi ha una oportunitat i una necessitat d'una "Ens espera una nova ronda de negociacions, perquè busquem la pau. De debò. Sense demora. Segons em van informar, hi ha una oportunitat i una necessitat d'una reunió cara a cara a Turquia", ha recalcat Zelenski.

Així, ha reiterat que les prioritats d'Ucraïna a les negociacions són la sobirania i la integritat territorial del país i garanties efectives de seguretat.

contador