xi jinping vladimir poutine

Xi Jinping es reunirà amb el seu homòleg rus Vladimir Putin en persona per primera vegada des que Moscou va envair Ucraïna. Serà en el marc de la cimera de l'Organització de Cooperació de Xangai, que se celebrarà del 15 al 16 de setembre a Uzbekistan, que els dos mandataris aprofitaran per seure i parlar de com afrontar la pressió creixent dels EUA.

La notícia de la reunió ha estat avançada per Tass, que cita l'ambaixador de Rússia a la Xina, Andrey Denisov. "Estem planejant una reunió seriosa i completa dels nostres líders amb una agenda detallada, en què estem treballant ara, de fet, amb els nostres socis xinesos", ha dit aquest dimecres als periodistes, segons la informació de l'agència de notícies, que recull Bloomberg.

Si al final aquesta trobada s'acaba confirmant (la Xina no ho ha corroborat), la reunió entre Xi i Putin se sumaria a la intensa activitat diplomàtica entre Pequín i Moscou de les últimes setmanes. Cal recordar que la Xina i l'Índia participen actualment en importants exercicis militars a l'Extrem Orient rus, mentre que el número 3 de Pequín, Li Zhanshu, va parlar en persona al Setè Fòrum Econòmic Oriental a Vladivostok dimecres.

En aquesta cita Li va dir que "la Xina s'alegra de veure que, sota el lideratge del president Vladímir Putin, l'economia russa no ha estat derrotada per les dures sancions imposades pels Estats Units i altres països occidentals". "Per contra, s'ha estabilitzat durant un període de temps relativament curt i ha mostrat resistència", va afegir. "La Xina continua veient Rússia com un país important per a la inversió i la cooperació internacional".

La Xina ha intentat mantenir-se com una part neutral a la guerra de Rússia a Ucraïna, malgrat la declaració de Xi, que va parlar d'una associació "sense límits" amb Putin setmanes abans de la invasió. Pequín no ha criticat explícitament la guerra, que ja ha superat els sis mesos, encara que tampoc no ha proporcionat alleujament a les sancions imposades a Moscou ni ha enviat subministraments militars a Rússia.

TENSIONS AMB ELS EUA ABANS DEL G-20

Xi tornarà a l'escena mundial després d'haver estat 'desaparegut' (almenys, presencialment) de les darreres reunions d'alt rang que s'han celebrat entre els líders. Ho farà just abans de la cimera que el G-20 té previst celebrar a Bali al novembre, i a la qual acudirà el president dels EUA, Joe Biden.

Precisament, les relacions entre la Xina i els Estats Units tornen a ser tenses, sobretot després del viatge de la presidenta de la Cambra de Representants, Nancy Pelosi, al mes passat a Taiwan, que la Xina considera part del seu territori.

Des de llavors, Pequín ha intentat obtenir suport diplomàtic per a la seva posició, fent front a les crides dels Estats Units i els seus aliats a la moderació. Xi necessita mostrar-se fort a l'escena mundial abans d'una important cimera de líders a la Xina al mes que ve, durant la qual s'espera que aconsegueixi un històric tercer mandat.

Noticias relacionadas

contador