xi poutine

Xi Jinping i Vladimir Putin s'han reunit aquest dimecres a Pequín, en el marc de la cimera de la Franja i la Ruta de la Xina (BRI, per les sigles en anglès) que ha posat en marxa el dirigent del gegant asiàtic. Mentre que Xi ha elogiat les relacions entre els dos països, el president rus ha felicitat el seu “estimat amic” per aquesta iniciativa.

Segons ha informat el mitjà estatal xinès Xinhua, Xi ha elogiat les relacions entre la Xina i Rússia. "La confiança política mútua entre els dos països s'està aprofundint contínuament", ha comentat el president xinès.

Alhora, ha recordat que "els dos països han mantingut una coordinació estratègica estreta i eficaç i el volum del comerç bilateral ha assolit un màxim històric, que avança cap a la meta de 200.000 milions de dòlars nord-americans establerta per les dues parts".

Putin, per part seva, recull Reuters, ha dit que està d'acord amb el seu homòleg xinès que la idea de la Franja i la Ruta "s'integra lògicament dins dels esforços multilaterals" per augmentar la cooperació global, i ha remarcat que Rússia podria tenir un paper clau en la reactivació moderna de l'antiga Ruta de la Seda a la Xina.

Creu, de fet, que la iniciativa del seu “estimat amic” Xi servirà per unir el món. "Rússia i la Xina, com la majoria dels països del món, comparteixen el desig d'una cooperació igualitària i mútuament beneficiosa per aconseguir un progrés econòmic i un benestar social universal, sostenible i de llarg termini, respectant alhora la diversitat de la civilització i el dret de cadascun al seu propi model de desenvolupament”, ha afirmat Putin.

A més, segons el president rus, Moscou està desenvolupant una sèrie d'infraestructures de transport per creuar el país, en particular des de la Ruta del Mar del Nord que va des de Murmansk, a prop de la frontera de Rússia amb Noruega, cap a l'est, fins al Estret de Bering, a prop d'Alaska.

"Pel que fa a la Ruta del Mar del Nord, Rússia no només ofereix als seus socis utilitzar activament el seu potencial de trànsit, diré més: convidem els estats interessats a participar directament en el seu desenvolupament i estem a punt per garantir una navegació i comunicacions de confiança i estem preparats per garantir una navegació i comunicacions fiables, i també els subministraments", ha assenyalat Putin.

També ha afegit que “a partir del proper any, la navegació dels vaixells de càrrega de classe de gel al llarg de tota la Ruta del Mar del Nord es realitzarà durant tot l'any”.

Noticias relacionadas

contador