ep archivo   jose andres
CAPTURA DE VÍDEO DEL TWITTER DE JOSÉ ANDRÉS

Set treballadors de l'ONG World Central Kitchen, fundada pel cuiner espanyol José Andrés, han mort aquest dilluns a la nit com a conseqüència d'un atac aeri israelià contra dos vehicles "blindats i identificats amb el logotip de WCK" que van arribar quan sortien d'un magatzem de Deir el Balah, al centre de Gaza.

"World Central Kitchen ha perdut avui diverses de les nostres germanes i germans en un atac aeri de les Forces de Defensa d'Israel (FDI) a Gaza. Tot i coordinar els moviments amb les FDI, el comboi va ser atrapat quan sortia del magatzem de Deir al-Balah, on l'equip havia descarregat més de 100 tones d'ajuda alimentària humanitària portada a Gaza per la ruta marítima", ha explicat l'ONG en un comunicat.

World Central Kitchen també ha anunciat que atura les seves operacions humanitàries a Gaza i que "aviat" prendran decisions sobre el futur del seu treball.

Els set membres de l'organització que han perdut la vida són d'Austràlia, Polònia, el Regne Unit, un ciutadà amb doble ciutadania dels Estats Units i el Canadà i Palestina.

"Estic desconsolat i afligit per les seves famílies i amics i per tota la nostra família WCK. (...) El govern israelià ha de posar fi a aquesta matança indiscriminada", ha publicat José Andrés a través del seu compte a la xarxa social X, abans Twitter.

Erin Gore, directora executiva de World Central Kitchen, per la seva banda, ha afirmat que “això no és només un atac contra WCK, és un atac contra organitzacions humanitàries que apareixen en les situacions més espantoses on els aliments s'utilitzen com a arma de guerra. Això és imperdonable”.

"Estic desconsolada i consternada que nosaltres, World Central Kitchen i el món, hàgim perdut belles vides avui a causa d'un atac selectiu de les FDI. L'amor que tenien per alimentar les persones, la determinació que van encarnar per demostrar que la humanitat està per sobre de tot i l'impacte que van tenir en innombrables vides seran recordats i apreciats per sempre”, ha afegit.

Gore ha avançat que les FDI estan "portant a terme un examen en profunditat al més alt nivell per comprendre les circumstàncies d'aquest tràgic incident".

Després de conèixer la notícia, les condemnes no s'han fet esperar. El mateix primer ministre d'Israel, Benjamí Netanyahu, ha admès que el seu Exèrcit va matar de manera "no intencionada" els treballadors humanitaris. "Per desgràcia, l'últim dia hi va haver un cas tràgic en què les nostres forces van assolir de forma no intencionada gent innocent a la Franja de Gaza", ha dit.

El president del Govern, Pedro Sánchez, ha transmès el suport al xef espanyol després de mostrar-se "horroritzat" per l'atac patit per la seva ONG i des de la Casa Blanca s'han mostrat "desconsolats" i "profundament preocupats" pel bombardeig letal.

Noticias relacionadas

contador