volodymyr zelenski buena

El Consell de Seguretat Nacional i Defensa d'Ucraïna (CSND) ha decidit instaurar l'estat d'emergència a tot el país davant del que considera una agressió russa, excepte a les regions de Donetsk i Lugansk, que ja estan sota una administració politicomilitar. A més, el govern ucraïnès ha demanat als seus ciutadans que abandonin "immediatament" Rússia.

La decisió, que suposaria mantenir aquesta figura especial durant 30 dies, prorrogables 30 més, ha de ser ratificada ara per la Rada Suprema o Parlament ucraïnès per a la seva entrada en vigor, tal com ha explicat aquest dimecres en una roda de premsa el secretari del CSND, Oleksiï Danilov.

Però, a més, el Parlament ucraïnès ha aprovat un avantprojecte de llei que permet als ciutadans posseir armes de foc i utilitzar-les en defensa pròpia. El Govern, a través del seu ministre d'Exteriors, Dmytro Kuleba, ha exigit "colpejar més" i "colpejar dur" per "aturar Putin", després de la incursió de tropes del Kremlin a les dues regions abans esmentades.

I per si armar els seus ciutadans no fos suficient, les forces armades ucraïneses han anunciat també aquest dimecres un pla de mobilització de reservistes a causa del creixent temor a una escalada militar amb Rússia. En concret, mobilitzarà els reservistes de 18 a 60 anys per un termini màxim d'un any. Ucraïna compta amb uns 200.000 reservistes i 250.000 militars en actiu a les forces armades.

Aquest dimarts els EUA, la Unió Europea i el Regne Unit, entre d'altres, van anunciar els primers càstigs en forma de sancions a Rússia per la "invasió", i van dir que estan preparant mesures més dures.

SORTIR "IMMEDIATAMENT" DE RÚSSIA

El ministeri ucraïnès de Relacions Exteriors ha demanat als ciutadans que surtin immediatament de Rússia. "En relació amb la intensificació de l'agressió russa contra Ucraïna (...), el Ministeri d'Exteriors recomana que els ciutadans ucraïnesos s'abstinguin de viatjar a la Federació Russa i als que estan en aquest país a sortir del seu territori immediatament", ha indicat en un comunicat.

Kíev considera que ateses les circumstàncies actuals, l'assistència consular als ucraïnesos pot quedar limitada, i per això la recomanació que ha llançat als seus ciutadans. "Fem èmfasi que ignorar aquestes recomanacions complicarà significativament la protecció adequada dels ciutadans ucraïnesos a la Federació Russa", ha afirmat Exteriors.

contador