trump a perdu l election presidentielle de 2020 face a biden elu avec 306 grands electeurs 51 3 contre 232 pour son adversaire 46 8

Donald Trump i Joe Biden han aconseguit els delegats necessaris per convertir-se oficialment en candidats del Partit Republicà i del Partit Demòcrata, respectivament, a la Casa Blanca. Tot i que els dos estan matemàticament nominats després d'haver guanyat aquest dimarts les primàries a Geòrgia, Mississipí i Washington, hauran d'esperar les convencions dels seus partits per convertir-se oficialment en candidats presidencials. La republicana serà del 15 al 18 de juliol i la demòcrata, del 19 al 22 d'agost.

La victòria de Biden a les primàries va ser ben primerenca, i és que es va conèixer tot just deu minuts després que tanquessin els col·legis electorals de Geòrgia. L'actual president dels EUA s'alçava amb els delegats necessaris per situar-se per sobre dels 1.968 que necessitava per assegurar-se la candidatura. En concret, ha arribat a la xifra de 2.099 delegats.

"Em sento honrat que l'àmplia coalició de votants que representen la rica diversitat del Partit Demòcrata a tot el país hagin dipositat la seva fe en mi una vegada més per liderar el nostre partit, i el nostre país, en un moment en què l'amenaça que suposa Trump és més gran que mai", ha assegurat Biden en un comunicat. Cal destacar que, a diferència de Trump, ell no s'ha enfrontat a cap rival que de debò pogués amenaçar la seva posició.

A Trump, però, li va costar una mica més aixecar el títol. I és que el republicà va haver d'esperar fins al final de la nit per proclamar la seva victòria. Va ser l'estat de Washington el que li va permetre superar el llindar de 1.215 delegats necessaris per ser nominat.

"Aquest ha estat un dia de gran victòria (...) Però ara hem de tornar a la feina perquè tenim el pitjor president en la història del nostre país. El seu nom és Joe Biden, de vegades referit com el corrupte Joe Biden, i ha de ser derrotat", ha dit per part seva Trump en un vídeo publicat a la xarxa social X després de conèixer la seva victòria.

Pel que fa a ell, sí que va tenir rivals de pes, sent la més dura Nikki Haley, que es va retirar després de la victòria de Trump al 'superdimarts'. I és que el magnat ha arrasat a les primàries malgrat la seva derrota electoral del 2020 i també malgrat les seves quatre imputacions per un total de 91 delictes. De fet, en menys de dues setmanes s'haurà d'asseure per primera vegada a la banqueta dels acusats en un cas penal.

Tot i això, malgrat haver-se convertit matemàticament en els nominats a la Casa Blanca, tant Biden com Trump hauran d'esperar les convencions dels seus partits, que se celebraran a l'estiu, per proclamar-se oficialment candidats per a les eleccions del 5 de novembre.

La convenció republicana tindrà lloc del 15 al 18 de juliol a Milwaukee (Wisconsin), mentre que la demòcrata es durà a terme a Chicago (Illinois) del 19 al 22 d'agost.

Com a curiositat, cal ressaltar que aquesta serà la primera vegada que es repeteixen els dos contrincants electorals des del 1956, quan el president republicà Dwight D. Eisenhower va derrotar per segona vegada el demòcrata Adlai Stevenson.

També cal destacar que Geòrgia és el segon Estat amb més pes (16 compromissaris o vots del col·legi electoral) de cara a les eleccions del novembre, només darrere de Pennsilvània (19), encara que per davant de Michigan (15), Arizona (11), Wisconsin (10) i Nevada (6). Aquests són els estats clau que decidiran qui serà el proper inquilí de la Casa Blanca.

Noticias relacionadas

contador