otan, otan madrid, cumbre madrid, portada, lideres
OTAN/NATO.

Suècia ha esdevingut nou membre de l'OTAN. El país ha finalitzat els tràmits per integrar-se a l'Aliança dins el context de la tensió entre el president de Rússia, Vladímir Putin i l'organització militar. Acaba així un procés que ha portat 22 mesos per les reticències de Turquia i Hongria i que passa a convertir el país en el membre número 32 de l'organització completant l'anomenat mur nòrdic.

Putin pretenia el desgast de l'Aliança Atlàntica amb la invasió sobre Ucraïna, cosa que no ha estat possible. Suècia entra a l'organització al cap de pocs mesos que Finlàndia també ho fes.

"Acullo amb satisfacció la votació del parlament hongarès per ratificar la membresia de Suècia a l'OTAN. Ara que tots els aliats ho han aprovat, Suècia es convertirà en l'aliat número 32. La membresia de Suècia ens farà a tots més forts i més segurs", ha assenyalat Jens Stoltenberg, secretari general de l'OTAN.

El secretari dels Estats Units, Antony Blinken, ha assenyalat que l'entrada de Suècia aportarà “capacitats úniques, als mars Àrtic i Bàltic i contribuirà més del 2% del seu PIB a la defensa”.

L'entrada de Suècia i Finlàndia suposen un canvi en la història de l'organització militar després de les dècades en què els dos països s'establien com a neutrals. Tot i això, el camí no ha estat fàcil, ja que perquè un país entri a l'organització han de tenir l'aprovació de tots els seus estats membres.

Suècia i Finlàndia van aprovar als seus parlaments respectius la petició d'unir-se a l'OTAN, però encara necessitaven llum verda de l'organització, ja que Turquia i Hongria ho van rebutjar.

Tot i això, després de gairebé dos anys de veto els dos països han cedit i s'espera que la bandera de Suècia sigui hissada dilluns a la seu de l'OTAN a Brussel·les.

contador