cb argentina crisis sh11

S&P ha rebaixat la qualificació del deute d'Argentina a "default selectiu" (SD) davant la incapacitat de vendre títols a curt termini entre participants del mercat del sector privat. L'agència creditícia ho ha anunciat després que el govern de Maurici Macri anunciés mesures per allargar els terminis de pagament del deute del país.

D'aquesta manera, la qualificació de l'Argentina passa a 'SD' després d'"un llarg període en B-", "després de la incapacitat de continuar exposant títols de curt termini amb el sector privat, el govern argentí va estendre unilateralment el venciment de tots els documents a curt termini. Això és 'default' segons els nostres criteris", assenyalen en un comunicat.

En ell, S&P atribueix la decisió al fet que la "administració de Macri busca l'aprovació del Congrés per dissenyar una possible extensió de venciment de tots els deutes a llarg termini en la resta del seu mandat actual". "Les majors vulnerabilitats del perfil creditici d'Argentina provenen de l'entorn financer, que es deteriora ràpidament, la manca de confiança als mercats financers sobre les iniciatives polítiques sota la pròxima administració (les eleccions no són fins l'octubre) i la incapacitat del Tresor de tramitar deute a curt termini amb el sector privat", afegeix.

Aquest dimecres, el govern argentí va anunciar quatre mesures que busquen estendre els terminis de venciment del deute de curt, mitjà i llarg termini per disposar de reserves suficients per garantir l'estabilitat canviària. Aquestes mesures inclouen una proposta al Fons Monetari Internacional (FMI) per iniciar un diàleg i "reperfilar" els venciments de deute amb l'organisme internacional. Es tracta del deute contret a partir de l'acord signat l'any passat amb el Fons per a un auxili financer per un total de 56.300 milions de dòlars, dels quals ja s'han desemborsat 44.500 milions.

Per la seva banda, des de BNY Mellon consideren que "el manteniment d'un estoc de deute en dòlars cada vegada més gran ha resultat ser massa difícil per a la nació". El govern de Maurici Macri "no ha reaccionat prou ràpid" com per ajustar diversos subsidis introduïts per administracions anteriors, deixant al proper govern triar entre dues opcions. El primer és continuar retallant subsidis i participar en una revisió relativament petita del deute d'Argentina. L'alternativa és trencar el seu acord amb l'FMI, tancar l'oficina d'estadístiques del país i tornar a implementar un règim macro similar a l'observat abans que el president Macri assumís el càrrec el desembre de 2015, afegeixen. Malgrat això, creuen que, "mirant el panorama general, l'Argentina no presenta un risc sistèmic per a l'economia global".

Després dels resultats de les eleccions primàries de l'11 d'agost, en què l'opositor Alberto Fernández va superar àmpliament l'oficialisme que lidera Macri, s'ha aguditzat la crisi financera que arrossega des de mitjans de l'any passat al país, amb un peso que s'ha devaluat fortament i una Borsa que en les últimes dates ha registrat caigudes importants.

Noticias relacionadas

contador