Pedro Sánchez, president del Govern, ha defensat que el comportament de Rússia no pot quedar impune i ha insistit a les sancions aplicades en conjunt per la Unió Europea. Ha afirmat que aquest conflicte va més enllà dels països directament involucrats i “tindrà conseqüències de gran abast”. També ha instat el Kremlin a finalitzar l'atac.
"Transmetem un missatge clar al govern de Vladimir Putin que posi fi a les hostilitats i revoqui el reconeixement de Lugansk i Donetsk", ha afirmat a la declaració que ha realitzat aquest dijous al migdia. “Som un país, una democràcia, compromesa amb la pau, la legalitat internacional i la solidaritat”, ha afegit.
Per tot això, ha indicat que la UE i la resta d'aliats han aprovat un paquet de sancions "amb l'objectiu que cessin les accions de Rússia que han costat massa vides". "Volem demostrar al govern de Putin que els atacs a la sobirania nacional de tercers països no poden quedar impunes", ha afegit.
"És una violació flagrant del dret internacional i de la sobirania nacional d'Ucraïna, és un atac frontal als valors de la pau que han proporcionat a Europa anys d'estabilitat", ha sentenciat.
Ha mostrat, així mateix, la seva solidaritat amb els ciutadans afectats pel conflicte, i per això ha defensat els enviaments de diners per part de la UE per a l'ajuda financera, les inversions importants a protegir el benestar i amb l'enviament de material sanitari.
ENCARA QUEDEN 320 ESPANYOLS A UCRANIA
Pel que fa als espanyols que queden a Ucraïna, Sánchez ha afirmat que la xifra puja a uns 320 dels 436 que tenia notificada l'ambaixada espanyola. Tots ells estan en contacte constant amb el Govern per donar el suport logístic necessari.
Sobre les derivades econòmiques de l'atac, Sánchez ha anunciat que el Govern farà tot el possible per protegir les empreses de l'impacte econòmic i energètic, cosa que pot posar en perill la indústria i la recuperació econòmica.
En qualsevol cas, el president del Govern ha anunciat que retrà comptes de tot el que passi a Ucraïna i les decisions que prenguin tant l'Executiu com la UE davant el Congrés dels Diputats dimecres que ve.
LES REACCIONS A EUROPA
Tot això es produeix després que Rússia hagi començat l'atac sobre Ucraïna. Vladimir Putin, president rus, ha justificat aquesta matinada "una operació militar" contra Ucraïna sota l'excusa d'una petició d'ajuda per part de les repúbliques autoproclamades de Donetsk i Lugansk. "Les repúbliques populars de Donbàs es van dirigir a Rússia amb una sol·licitud d'ajuda. En aquest sentit, vaig decidir dur a terme una operació militar especial. El seu objectiu és protegir les persones que han estat objecte d'abusos, genocidi per part del règim de Kíev durant vuit anys".
Diversos líders europeus han fet declaracions institucionals en la mateixa línia que Sánchez. D'una banda, Charles Michel, president del Consell Europeu, ha indicat que faran que Rússia rendeixi comptes. "Aquest atac provocat i no justificat és el pitjor a sòl europeu des de la Segona Guerra Mundial, és un atac contra un poble lliure i sobirà, Ucraïna, i contra la seva integritat territorial, una violació flagrant del dret internacional i l'intent de substituir l'Estat de Dret per un estat de brutalitat”, ha argumentat.
D'altra banda, Ursula Von der Leyen, presidenta de la Comissió Europea, ha defensat que “estem treballant fa setmanes per estar llestos davant del pitjor escenari. Això el que ha fet ha estat augmentar la nostra resiliència a l'àmbit cibernètic per intentar ser independents de qualsevol pressió de Rússia amb què significa el subministrament de gas, i també per preparar-nos per a l'arribada de refugiats".