ep el primer ministro holandes mark rutte
Bernd von Jutrczenka/dpa Pool/dp

El primer ministre en funcions dels Països Baixos, Mark Rutte, ha anunciat aquest dilluns la seva retirada de la política, després del col·lapse del quart govern per diferències sobre la política d'asil amb els seus socis de coalició.

Rutte, que ha estat 13 anys com a primer ministre holandès, ha assenyalat que no es postularà per a un cinquè mandat i que "ja no està disponible" com a cap de llista electoral del Partit Popular per la Llibertat i la Democràcia (VVD) en les properes eleccions de tardor.

Tot i això, continuarà com a primer ministre interí fins a les eleccions, avançades al novembre després de la caiguda del Govern.

"Durant els últims dies hi ha hagut moltes especulacions sobre els meus motius. L'única resposta és Holanda", ha afirmat Rutte en un discurs al Parlament.

"Ahir al matí vaig prendre la decisió que no tornaria a estar disponible com a líder del VVD. Quan es formi el nou gabinet després de les eleccions, deixaré la política", ha afegit.

L'anunci arriba poc després que divendres passat caigués la coalició de centredreta que governa els Països Baixos des del gener del 2022.

Format per quatre partits, el VVD de Rutte, el partit de centredreta Apel·lació Demòcrata Cristiana i dos partits centristes: els Demòcrates 66 i la Unió Cristiana, els desacords al si de l'executiu sobre com gestionar l'afluència de refugiats van provocar el col·lapse del Govern.

Els socis de coalició van culpar el primer ministre d'aquesta caiguda, al·legant que havia anat massa lluny amb la proposta de limitar a 200 els familiars de refugiats reagrupats al mes.

contador