El primer ministre de Rússia, Dmitri Medvédev, ha advertit aquest divendres els Estats Units que les sancions que planeja imposar contra Moscou per l'atac nerviós d'un exespia que viu a Gran Bretanya podrien ser tractades com una declaració de guerra econòmica. A més, ha dit que si fos necessari, reaccionaria a aquesta guerra "per altres mitjans".
"No m'agradaria comentar les converses sobre sancions futures, però puc dir una cosa: si alguna prohibició a les operacions dels bancs o sobre l'ús de la moneda segueix, possiblement li podríem dir clarament una declaració de guerra econòmica". I si cal, Rússia reaccionarà a aquesta "guerra econòmica i política per altres mitjans, i els nostres amics nord-americans han d'entendre això", ha assegurat Medvédev, segons informa Reuters.
Aquesta setmana, el president del Govern nord-americà, Donald Trump, ha dit que planeja castigar Rússia amb sancions per enverinar Sergei Skripal i la seva filla Júlia Skripal amb una arma química a principis d'aquest any. Aquestes sancions entraran en vigor al voltant del 22 d'agost. Skripal, un exespia rus que es va convertir en agent doble per al Regne Unit, va caure en estat crític després de ser enverinat a Gran Bretanya el 4 de març. La seva filla Júlia, que el visitava des de Moscou, també va ser enverinada.
Rússia nega qualsevol participació en l'atac de Skripal i descriu l'últim moviment de Washington com "acusacions desgavellades"
Per la seva banda, el Kremlin ha negat enèrgicament qualsevol participació en l'atac de Skripal i va descriure l'últim moviment de Washington com "acusacions desgavellades". Mentrestant, l'ambaixada de Rússia als EUA defensa "fermament" que es dugui a terme una investigació "oberta i transparent" sobre aquest crim.
El govern dels EUA assegura estar preparat per imposar un segon conjunt de sancions a Rússia, llevat que aquest país pugui demostrar que compleix amb certs criteris. Entre ells s'inclouen no usar armes químiques o biològiques i permetre inspeccions per part de l'ONU.
La por d’aquestes sancions ha provocat aquesta setmana que el ruble caigués fortament enfront del dòlar, fins a arribar al seu valor més baix en gairebé dos anys. Mentrestant, els CDS russos a cinc anys, que reflecteixen el cost d'assegurar el deute contra l'incompliment, van pujar al seu nivell més alt en gairebé nou setmanes per les notícies de les sancions. Van aconseguir el seu nivell més alt des del 19 de juny dimecres, en pujar per sobre de 154 després d’operar al voltant de 133 a principis d'aquesta setmana, segons dades d’IHS Markit.