Alts funcionaris d'Alemanya, França, Rússia i Ucraïna es reuneixen aquest dimecres amb l'objectiu d'assolir un acord que redueixi la tensió a l'est d'Europa després de l'escalada viscuda a les darreres setmanes. Aquest és l'anomenat 'Quartet de Normandia', una fórmula a la qual tant París com Berlín han acudit durant els últims anys com a via diplomàtica per abordar el conflicte.
Tal com recull France 24, l'Elisi va assegurar en un comunicat que la desescalada "necessita advertiments ferms i creïbles a Rússia, cosa que requereix una coordinació constant entre socis i aliats europeus, i un diàleg intensificat amb Rússia".
De fet, aquest dimarts tant Emmanuel Macron, president de França, com Olaf Scholz, el seu homòleg alemany, van tenir un sopar de treball a Berlín per abordar els temes d'actualitat europeus, entre els quals hi ha el conflicte d'Ucraïna. Després d'aquesta cimera a dues bandes, arriba el moment que els consellers dels quatre països es reuneixin a París per abordar aquesta qüestió.
El 'Quartet de Normandia' és una modalitat al qual recorren els executius francès i alemany com a manera de negociar per la via diplomàtica la crisi a l'est d'Europa. Es va crear el 2014 després de l'Euromaidan i l'annexió de Crimea per part de Rússia, i el seu nom es deu al primer conclave, que va tenir lloc a la ciutat francesa. Des de llavors han estat nombroses les ocasions en què els alts funcionaris dels quatre països s'han reunit sense grans avenços.
Arrived in Paris with 🇺🇦 delegation to meet with Normandy4 leaders' political advisers. We have finally managed to unlock the format - and it's a strong signal of readiness for a peaceful settlement. Hope for a constructive dialogue in the 🇺🇦 interests.
— Andriy Yermak (@AndriyYermak) January 26, 2022
"Arribo a París amb una delegació Ucraïna per reunir-se amb els assessors polítics dels líders del 'Quartet de Normandia'. Finalment aconseguim desbloquejar el format, i és un fort senyal que estem a punt per a un acord pacífic. Esperança d'un diàleg constructiu per als interessos d'Ucraïna", ha declarat Andriy Yermak, cap de l'Oficina del President d'Ucraïna al seu compte de Twitter.
Tal com apunten a ABC, després de la reunió d'aquest dimecres, Macron es posarà en contacte amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, per abordar una desescalada que intenti complaure els diferents fronts democràtics.
BIDEN INSISTEIX A LES SANCIONS
La reunió arriba després que des de Washington insisteixi en la necessitat de sancionar Rússia. "Tots, des de Polònia en endavant, tenen motius per estar preocupats pel que passaria i els efectes indirectes que podrien passar (...) No tenim intenció de posar forces nord-americanes o forces de l'OTAN a Ucraïna, però n'hi haurà greus conseqüències econòmiques", va dir Joe Biden, president dels EUA, aquest dimarts.
Tot això després de conèixer-se que el Departament de Defensa nord-americà està preparant fins a 8.500 soldats per a un potencial desplegament per Europa.
LAVROV AFIRMA QUE NO ES QUEDARAN DE BRAÇOS CREUATS
Alhora, el ministre d'Exteriors rus, Serguei Lavrov, ha declarat a la Duma que no es quedaran amb els braços plegats i que adoptaran les mesures necessàries si no s'obté una resposta "constructiva". "Prou veure les maniobres cada vegada més provocadores al costat de les nostres fronteres, l'atracció a l'òrbita de l'OTAN del règim de Kíev, els subministraments d'armes, i com l'inciten a fer provocacions directes contra la Federació de Rússia", ha afirmat.
Ha insistit que Moscou no vol eternitzar el debat sobre les propostes de garanties de seguretat demanades pel Kremlin i vol que Washington compleixi la promesa de respondre per escrit. "En dependència del contingut d'aquesta resposta, que s'espera aquesta setmana, juntament amb els nostres col·legues d'altres institucions, prepararem propostes per al president [Vladímir Putin]", ha sentenciat.