El president Vladimir Putin ha volgut exculpar Rússia de la crisi del preu del gas a Europa i ha apuntat Alemanya. Segons el president rus, el país germànic ha revenut gas rus a Polònia i Ucraïna “en lloc d'alleujar un mercat sobreescalfat”.
Alemanya rep gas rus a través de Gazprom, que distribueix el gas per diverses rutes, incloent-hi el canal Yamal i el gasoducte submarí Nord Stream 1. Segons Putin, el proveïdor rus Gazprom “està subministrant tots els volums sol·licitats segons els contractes existents”, informa Reuters.
No obstant, s'ha conegut que Gazprom no ha reservat capacitat addicional per als enviaments de Yamal per al desembre ni en les subhastes diàries des de començament de setmana. Segons Putin, és perquè “els seus clients, sobretot les empreses alemanyes i franceses, no van presentar sol·licituds de compra”.
El canvi de flux de Yamal cap a Polònia ha coincidit amb l'ompliment per part de Gazprom del recent acabat gasoducte Nord Stream 2 sota el Mar Bàltic, que no passa per Ucraïna, amb la idea que comenci a subministrar gas a Europa en algun moment del proper any. Alguns països han dit que les activitats estan vinculades, però Rússia ha negat repetidament qualsevol connexió entre les dues decisions. El Ministeri d'Economia alemany no ha volgut fer-ne cap comentari.
El canvi de direcció ha fet que el preu del gas hagi assolit un altre màxim històric. El gas se subministra a Alemanya amb contractes a llarg termini i el preu és de tres a quatre vegades més barat que al comptat. Només amb revendre 1.000 milions de metres cúbics (bcm) es poden guanyar 1.000 milions de dòlars. "En lloc d'enviar gas a Polònia i després a Ucraïna... no seria millor enviar-ho més lluny a Europa i repercutir en el preu al comptat?", ha declarat Putin.
Gazprom va augmentar les seves exportacions a Europa en un 7% entre gener i novembre, i Alemanya en va comprar 5,6 bcm més que fa un any, els volums que, segons Putin, Alemanya revenia a Polònia i dels quals uns 3 milions de metres cúbics diaris acabaven a Ucraïna.
Els preus del gas, que han pujat més d'un 600% des del començament del 2021, alimenten les factures d'electricitat i se sumen a la inflació mundial ja elevada, cosa que, segons Rússia, pot ser contraproduent per a la seva pròpia economia, on el creixement dels preus al consum ja ha assolit el nivell més alt en gairebé sis anys.