ep archivo   vladimir putin presidente ruso
PRESIDENCIA DE RUSIA - Archivo

Vladimir Putin ha sorprès la comunitat internacional amb la seva última decisió: destituir el ministre rus de Defensa Serguei Xoigú (68 anys), després de 12 anys al capdavant de les forces armades. Ara serà substituït per un economista, Andrei Belóussov (65 anys).

Xoigú era un dels membres més propers a Putin des que aquest va assumir el poder, però molts el consideren responsable de l'estancament de la guerra amb Ucraïna. Per això la decisió del president rus, que ha elegit un perfil totalment diferent perquè es posi al càrrec de Defensa.

I és que amb l'elecció de Belóussov, que ja va ser ministre de Desenvolupament Econòmic, molts creuen que el Kremlin espera una guerra llarga, per la qual cosa Putin intenta preparar Rússia per a una guerra econòmica intentant utilitzar millor el pressupost de defensa i aprofitant-ne una de més gran innovació per guanyar a Ucraïna.

La idea de Putin és col·locar el seu amic i aliat Xoigú com a nou secretari del Consell de Seguretat de Rússia, reemplaçant l'actual Nikolai Pàtruixev, i també vol que tingui responsabilitats al complex militar-industrial.

Aquests canvis encara han de ser aprovats pels parlamentaris, però són els més importants que Putin ha realitzat en el comandament militar des que va enviar desenes de milers de tropes a Ucraïna el febrer del 2022 per a una "operació militar especial".

El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha dit que el canvi tenia sentit perquè Rússia s'estava apropant a una situació similar a la de la Unió Soviètica a mitjans de la dècada del 1980, quan les autoritats militars i policials representaven el 7,4% del Producte Interior Brut (PIB). Això, segons Peskov, significa que és vital garantir que aquesta despesa estigui alineada i millor integrada a l'economia general del país, raó per la qual Putin ara volia un economista civil al lloc del Ministeri de Defensa.

"Qui estigui més obert a les innovacions serà el que surti victoriós al camp de batalla", ha afirmat Peskov.

Noticias relacionadas

contador