le drapeau national chinois vu a pekin en chine 20230111082215

S'eleva la tensió entre els EUA i la Xina. Després que les forces aèries nord-americanes hagin enderrocat aquest diumenge el quart objecte no identificat que han detectat al seu territori, encara que no han confirmat que fos xinès com sí que van fer amb el primer, que va caure el 4 de febrer passat, Pequín ha respost que al darrer any diversos globus nord-americans han sobrevolat almenys deu vegades el país asiàtic.

"És comú que globus dels EUA entrin il·legalment a l'espai aeri d'altres països. Només el darrer any, globus nord-americans de gran altitud han sobrevolat l'espai aeri xinès més de deu vegades sense l'aprovació de les autoritats xineses pertinents. Els EUA han de reflexionar i canviar d'actitud abans d'incitar la confrontació, calumniar i acusar-ne d'altres", ha afirmat el portaveu d'Exteriors Wang Wenbin en roda de premsa, segons la premsa local del qual fa ressò Efe.

Wang ha dit també que no té coneixement sobre els últims suposats objectes no identificats que han estat enderrocats als EUA i Canadà durant el cap de setmana, encara que sí que ha acusat Washington de "reaccionar de manera exagerada" per enderrocar aquests artefactes.

"Els EUA necessita reflexionar sobre si mateix i canviar la seva pràctica errònia", ha afegit el portaveu xinès, que ha avisat que "ens reservem el dret de prendre els mitjans necessaris per tractar els incidents pertinents", segons recull Bloomberg.

De fet, cal destacar que aquests comentaris són els primers que fa la Xina en què acusa els EUA d'enviar globus al seu territori des que l'exèrcit nord-americà va fer caure un aparell xinès a principis de mes. Segons l'administració de Joe Biden, aquest artefacte es feia servir per a la vigilància, encara que des del país asiàtic van assegurar que el seu globus estava dissenyat per investigar la meteorologia i que s'havia desviat inadvertidament de la seva ruta.

Noticias relacionadas

contador