nayib bukele

El candidat presidencial de Gran Aliança per la Unitat Nacional (GANA), Nayib Bukele, s'ha proclamat aquest diumenge president electe amb el 53,79% dels vots, tal com indiquen els resultats amb un 44,3% de les actes processades, segons ha informat el president del Tribunal Suprem Electoral (TSE) de El Salvador, Julio Olivera.

Amb el 31,62% dels suports, Carlos Calleja, candidat de la conservadora Aliança Republicana Nacionalista (ARENA), es troba en segona posició seguit per l'exministre d'Exteriors Hugo Martínez, del Front Farabundo Martí per a l'Alliberament Nacional (FMLN), que compta de moment amb el 13,77% dels vots.

"Avui hem guanyat en primera volta i fem història. Hem sumat més vots que ARENA i que el FMLN junts", ha assenyalat Bukele en una roda de premsa.

"Hem guanyat als 14 departaments. És a dir, no és el pes d'un departament el que ens ha fet guanyar, sinó que unànimement hem guanyat en tot El Salvador. Hem passat la pàgina de la postguerra", ha asseverat Bukele.

Bukele necessitava aconseguir més del 50 per cent dels vots aquest diumenge per evitar una segona volta de les presidencials, que estaven previstes per al 10 de març.

Tant Calleja com Martínez han acceptat la seva derrota a les eleccions presidencials i han reconegut el triomf de Bukele.

"Com algú que respecta la institucionalitat d'aquest país, reconeixem els resultats d'aquesta elecció i anem a trucar al president electe per desitjar-li sort en els reptes als quals ens enfrontem", ha subratllat Calleja.

El president del TSE ha recalcat que "tot el sistema està funcionant". "La transparència està garantida. Estan presents els partits, la Fiscalia, l'observació nacional i internacional", ha assenyalat Olivera.

El TSE ha afirmat que les eleccions celebrades aquest diumenge han registrat el menor percentatge de participació en els darrers anys, amb una xifra menor al 38%.

La irrupció de Bukele, exalcalde de Sant Salvador, a l'escenari polític brinda la primera oportunitat de trencar el torn polític que ha portat ARENA a governar durant 20 anys de forma ininterrompuda des de 1989 i FMLN a fer-ho durant l'última dècada.

Bukele, de 37 anys i origen palestí, és una figura coneguda a nivell nacional gràcies als tres anys que va passar com a cap de govern de la capital salvadorenca, encara que la seva carrera política va arrencar el 2012 com a alcalde d'una petita localitat, Nuevo Cuscatlán.

Noticias relacionadas

contador