ep archivo   nicolas maduro en el palacio de miraflores
PRESIDENCIA DE VENEZUELA - Archivo

El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, s'ha proclamat guanyador de les eleccions després que el Consell Nacional Electoral (CNE) anunciés que ha aconseguit el 51% dels vots en uns comicis en què la participació no ha arribat al 60%.

Per part seva, el líder de l'oposició majoritària, Edmundo González Urrutia, ha obtingut el 44% de suports i ha acusat Maduro de frau, assegurant que "els resultats són inocultables. El país va triar un canvi en pau". "S'han violat totes les normes, fins al punt que encara no han estat lliurades la majoria de les actes", ha dit.

També la líder antichavista María Corina Machado ha destacat que el "nou president electe" de Veneçuela és González Urrutia.

A més, la Plataforma Unitària Democràtica (PUD) ha denunciat que el CNE s'està negant a transmetre actes a diversos centres de votació: "Ha paralitzat la transmissió en moltíssims centres i està impedint que els nostres testimonis obtinguin l'acta traient-los dels seus centres de votació".

Maduro, mentrestant, ha demanat "respecte a la Constitució, als poders públics i a la vida sobirana de Veneçuela, respecte a la voluntat popular" i considera que la seva reelecció significa "el triomf de la pau, de l'estabilitat, de l'ideal republicà, de les idees d'igualtat”.

Fora de Veneçuela, les reaccions no han trigat a arribar i, a Espanya, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha demanat a la xarxa social X "que es mantinguin la calma i el civisme amb què va transcórrer la jornada electoral". "La voluntat democràtica del poble de Veneçuela ha de ser respectada amb la presentació de les actes de totes les meses electorals per garantir resultats plenament verificables", ha afegit.

Als Estats Units s'ha qüestionat el resultat i el secretari d'Estat, Antony Blinken, ha reconegut tenir "serioses preocupacions que els resultats anunciats no reflecteixin la voluntat dels vots ni del poble veneçolà".

El nou mandat del president de Veneçuela es farà oficial a partir del proper 10 de gener.

contador