ep el presidente de rusia vladimir putin
-/Kremlin/dpa - Archivo

Emmanuel Macron, president de França, viatja aquest dilluns a Moscou per reunir-se al migdia amb el seu homòleg rus, Vladimir Putin, amb l'objectiu de rebaixar la tensió al conflicte d'Ucraïna.

Tal com informa Reuters citant dues fonts properes al líder francès, amb el conclave pretén guanyar temps i congelar la situació, almenys fins a l'abril, quan a Europa se celebren eleccions tant a Hongria i Eslovènia, com a França.

A aquesta reunió, el Kremlin arriba sense gaires esperances, ja que el seu portaveu, Dmitrï Pexkov, ha afirmat just abans que s'asseguessin a parlar que els últims dies "no hi ha hagut res de nou sobre l'assumpte de les garanties de seguretat per a Rússia". "Els nostres interlocutors occidentals prefereixen no esmentar-ho".

Aquesta trobada és un "estricte cara a cara", tal com ho ha qualificat l'Elisi, ja que només hi ha quatre persones a la sala, els dos presidents i dos intèrprets.

En arribar, el president francès ha afirmat que no creu que hi hagi victòries a curt termini i que cal reprendre el diàleg. Així mateix, ha admès que no creu "en els miracles".

Les últimes setmanes, Macron ha posat molt interès a apaivagar la situació a l'est d'Europa trucant a diversos líders polítics per intentar formar un front amb què continuar negociant per la via diplomàtica. De fet, aquest dimarts anirà a Kíev per veure's amb l'altra part, el president d'ucraïnès Volodimir Zelenski.

Aquests intents de París de prendre la iniciativa en les negociacions amb el Kremlin ja es van veure reflectits fa unes setmanes en l'anomenat Quartet de Normandia, en què representants de França, Alemanya, Rússia i Ucraïna es van reunir per seguir negociant la desescalada del conflicte, alhora que van acordar tornar a veure's en unes setmanes a Berlín.

Precisament, el recentment nomenat canceller alemany, Olaf Scholz, xerrarà aquest dilluns amb el president dels EUA, Joe Biden, a Washington. La finalitat d'aquesta trobada bilateral és concretar una doble estratègia que passa per plantejar una resposta dura davant una possible agressió militar de Rússia i promoure que se segueixi parlant.

Aquests intents arriben el dia que l'assessor de seguretat nacional de la Casa Blanca Jake Sullivan, ha afirmat que la invasió russa sobre Ucraïna podria ser imminent. "Qualsevol dia d'aquests Rússia podria emprendre una acció militar contra Ucraïna o podria ser d'aquí a un parell de setmanes, o podria optar per la via diplomàtica al seu lloc", ha afirmat en una entrevista a Fox recollida per CNBC.

En un altre programa a NBC, Sullivan va afirmar que la Casa Blanca creu que els russos han posat en marxa les capacitats per muntar una operació militar significativa a Ucraïna i va afegir que els EUA han estat "treballant dur per preparar una resposta".

"No és que vulgui tenir una guerra, però al Kremlin li interessa aquest moviment als països que abans eren a la seva esfera i s'han anat passant a l'OTAN i la UE", ha afirmat el professor d'EAE Business School Francisco Verdera en declaracions a Bolsamania. "Rússia no es pot permetre que no passi res, perquè seguirà perdent influència", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador