macron xi jinping

Els pesos pesants de la política mundial se citen a Pequín. El president francès, Emmanuel Macron, s'ha desplaçat fins a la capital asiàtica per mantenir una reunió amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, amb l'objectiu d'aconseguir que el gegant asiàtic intervingui a la guerra d'Ucraïna “per fer que Rússia torni a entrar en raó i portar tothom a la taula de negociació”.

“Estic convençut que la Xina té un paper important per exercir en la construcció de la pau. Això és el que he vingut a debatre, a avançar. Amb el president Xi Jinping parlarem també de les nostres empreses, del clima i la biodiversitat, i de la seguretat alimentària”, va assenyalar Macron al seu compte de Twitter abans de la reunió amb Xi.

Després de més d'una hora de reunió “franca i constructiva”, França i la Xina estan d'acord que tant Kíiv com Moscou han de negociar la pau “com més aviat millor” i trobar una sortida “equilibrada” al conflicte, segons l'Elisi. Així mateix, han rebutjat l'ús d'armes nuclears a la contesa, així com la seva proliferació, i han fet una crida als aliats dels dos bàndols per evitar una escalada de la tensió.

En declaracions recollides per la cadena estatal CCTV, Xi ha afirmat que la Xina i França tenen la capacitat i la responsabilitat de superar les “diferències” i les “limitacions” en un moment en què el món està experimentant profunds canvis històrics.

La Xina ha estat àmpliament criticada per la seva postura ambigua sobre Rússia, tot i que Xi ha manifestat en repetides ocasions la seva oposició al conflicte i ha intentat demanar suport internacional per aconseguir un acord de pau. Si bé alguns països com els Estats Units i els seus aliats han rebutjat qualsevol alto el foc que permeti a Rússia mantenir les conquestes en territori ucraïnès, altres països com França han posat en valor els intents de Pequín d'arribar a una solució diplomàtica.

Per part seva, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, també s'ha desplaçat per primera vegada des que va assumir el càrrec fins a la capital del gegant asiàtic per entrevistar-se amb el president xinès. A la prèvia de la seva reunió, la mandatària germànica ha assenyalat que les relacions comercials entre la Xina i els Vint-i-set són “àmplies i complexes” i ha recalcat que “com les gestionem repercutirà en la prosperitat i la seguretat de la Unió Europea”.

“La Xina és un soci comercial crucial, però les empreses de la UE s'enfronten a molts obstacles discriminatoris. Les empreses europees tenen molt per oferir a la Xina. Però necessiten igualtat de condicions per invertir i oferir-hi els seus béns i serveis”, ha explicat Von der Leyen, que creu que el dèficit comercial comunitari està augmentant “a causa de pràctiques discriminatòries”.

“He parlat amb el primer ministre Li de com reequilibrar el nostre comerç. Hauríem de reprendre el nostre Diàleg Econòmic i Comercial d'Alt Nivell per abordar aquesta qüestió”, ha afegit la presidenta de l'Executiu europeu.

La Xina va ser la font d'importacions més important de la UE i el tercer comprador de productes comunitaris el 2022, cosa que posa en relleu la importància econòmica de Pequín per a Europa. Això és especialment rellevant quan el creixement econòmic de la Unió és particularment vulnerable al transcurs i desenllaç de la guerra a Ucraïna.

Cal recordar que el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, es va reunir la setmana passada amb Xi. Així mateix, està previst que el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, viatgi a la Xina la setmana que ve.

ESTRÈNYER LLAÇOS DESPRÉS DE L'AUGMENT DE LA TENSIÓ AMB ELS EUA

Segons analistes consultats per Reuters, Macron i Von der Leyen podrien adoptar un paper de “poli bo, poli dolent” a la Xina, amb el president francès promovent estrènyer llaços amb la potència asiàtica i la mandatària comunitària exposant les qüestions més espinoses i les línies vermelles de la relació entre Brussel·les i Pequín. Segons apunta l'agència de notícies, Macron ha viatjat fins a la capital asiàtica amb fins a 50 representants d'empreses franceses com Airbus, LVM o EDF.

I és que el conclave entre mandataris arriba en un moment en què les relacions entre la Xina i els Estats Units s'han tornat a agriar. Segons diferents fonts, Pequín busca que Europa no se sumi a la postura bel·licista dels Estats Units, malgrat la seva clara inclinació cap a aquest bàndol, especialment pel que fa a l'exportació de tecnologies clau que puguin llastar el creixement de la segona economia mundial.

Segons ha publicat en una editorial el mitjà de comunicació estatal xinès Global Times, s'espera que la visita de Macron produeixi “resultats concrets en la promoció de la cooperació econòmica i comercial entre la Xina i França, així com en l'augment de la confiança política mútua”.

“Val la pena assenyalar que diverses forces a Europa i als Estats Units estan prestant molta atenció a la visita de Macron i exercint influència en diferents direccions. En altres paraules, no tothom vol que la visita de Macron a la Xina es desenvolupi sense problemes i amb èxit”, afegeixen des del diari asiàtic.

En aquest sentit, cal assenyalar que la Xina ha criticat les últimes mesures adoptades pel Japó pel que fa a les exportacions de xips en entendre que responen a la pressió dels Estats Units. Durant els darrers mesos, Washington ha promogut una extensa normativa per impedir que la Xina obtingui o fabriqui xips avançats, mentre que alguns socis com els Països Baixos han anunciat una sèrie de limitacions a l'exportació d'equips avançats de fabricació de semiconductors.

Noticias relacionadas

contador