L'OTAN ha donat llum verda al Concepte Estratègic de Madrid, el full de ruta de l'Aliança per a la propera dècada. Al document aprovat pels caps d'Estat i Govern de l'OTAN, l'Aliança Atlàntica es compromet amb la “integritat territorial” de tots els aliats, acusa i assenyala la guerra de Rússia a Ucraïna i parla de la “instrumentalització de la migració” i de la “manipulació dels preus de l'energia”.
“La Federació Russa és la més significant i directa amenaça a la seguretat dels aliats i l'estabilitat a l'àrea euroatlàntica. No podem descartar la possibilitat d'un atac contra la sobirania i la integritat territorial dels aliats”, assenyala el document oficial de l'OTAN, alhora que reconeix que les amenaces a les quals s'enfronten els estats membres són “globals i estan interconnectades”.
Tot i aquestes paraules, l'OTAN explica al novè punt del document que “no busca la confrontació i no suposa una amenaça per a la Federació Russa”. Tot i això, els aliats subratllen que “a la llum de les seves polítiques i accions hostils, no podem considerar la Federació Russa com el nostre soci”, encara que asseguren seguir “disposats a mantenir oberts els canals de comunicació amb Moscou per gestionar i mitigar els riscos, prevenir l'escalada i augmentar la transparència”. "Busquem l'estabilitat i la previsibilitat a la zona euroatlàntica i entre l'OTAN i la Federació Russa", afegeixen.
Així mateix, l'Aliança ha assegurat que seguiran "responent a les amenaces i accions hostils de Rússia de forma unida i responsable", reforçant "significativament la dissuasió i la defensa de tots els Aliats, la nostra capacitat de resistència davant de la coerció russa i donarem suport als nostres socis per contrarestar la ingerència i l'agressió malignes”. Finalment, avisen que “qualsevol canvi en la nostra relació depèn que la Federació Russa aturi el seu comportament agressiu i compleixi plenament el dret internacional”.
Pel que fa a la Xina, l'OTAN assenyala que “les ambicions declarades i les polítiques coercitives de la República Popular de la Xina (RPC) desafien els nostres interessos, seguretat i valors”. “Emplea una àmplia gamma d'eines polítiques, econòmiques i militars per augmentar la seva empremta global i projectar poder, alhora que manté l'opacitat sobre la seva estratègia, les seves intencions i la seva acumulació militar”, asseguren els aliats, alhora que assenyalen que “les operacions híbrides i cibernètiques malicioses de l'RPC i la seva retòrica de confrontació i desinformació tenen com a objectiu els aliats i perjudiquen la seguretat de l'Aliança”. "La Xina s'esforça per subvertir l'ordre internacional basat en normes, fins i tot als àmbits espacial, cibernètic i marítim", afegeixen.
A més, l'OTAN subratlla que "l'aprofundiment de l'associació estratègica entre la República Popular de la Xina i la Federació Russa i els seus intents de soscavar l'ordre internacional basat en normes, que es reforcen mútuament, són contraris als nostres valors i interessos". "Seguim oberts a un compromís constructiu amb la República Popular de la Xina, que inclogui la construcció d'una transparència recíproca, amb vista a salvaguardar els interessos de seguretat de l'Aliança", afegeixen.
D'altra banda, l'Aliança Atlàntica assenyala que el ciberespai és un espai “contínuament en disputa” i avisa que “les tecnologies emergents estan alterant el caràcter dels conflictes”. L'OTAN també adverteix que els “actors autoritaris” al llarg del globus utilitzen aquestes tecnologies per promoure la desinformació, instrumentalitzar la migració, manipular els subministraments energètics i coaccionar les economies dels aliats.
Així mateix, l'Aliança Atlàntica destaca el reforçament de la frontera Est i Sud amb un enfocament de 360 graus en la seva estratègia de defensa. “Els conflictes, la fragilitat i la inestabilitat a l'Àfrica i l'Orient Mitjà afecten directament la nostra seguretat i la dels nostres socis”, expliquen, “El veïnatge meridional de l'OTAN, en particular les regions de l'Orient Mitjà, l'Àfrica del Nord i el Sahel, s'enfronta a reptes interconnectats de seguretat, demogràfics, econòmics i polítics”. Aquests reptes, indiquen, es veuen agreujats per “l'impacte del canvi climàtic, la fragilitat de les institucions, les emergències sanitàries i la inseguretat alimentària”. “Aquesta situació proporciona un terreny fèrtil per a la proliferació de grups armats no estatals, incloses les organitzacions terroristes. També permet la ingerència desestabilitzadora i coercitiva de competidors estratègics”, afegeixen.
Finalment, l'OTAN es compromet a integrar el canvi climàtic a la seva agenda d'objectius, en allò que han definit com un “repte desafiador del nostre temps, amb un profund impacte en la seguretat dels aliats”: “És una crisi i un multiplicador de l'amenaça, que exacerba els conflictes, la fragilitat i la competència geopolítica”. “L'augment de les temperatures provoca la pujada del nivell del mar, incendis forestals i fenòmens meteorològics més freqüents i extrems, cosa que pertorba les nostres societats, soscava la nostra seguretat i amenaça la vida i els mitjans de subsistència dels nostres ciutadans”, sentencien.