El mercat laboral nord-americà segueix progressant adequadament. Tant, que l'ocupació privada ha registrat al maig el major creixement de l'últim any gràcies a la contractació a prop d'un milió de treballadors.
L'informe ADP publicat aquest dijous mostra que les empreses privades han contractat 978.000 persones durant el mes de maig. Es tracta de la major pujada des de juny de l'any passat, després del confinament, i una xifra que ha superat el pronòstic de 650.000. La dada d'abril s'ha revisat a la baixa, fins a 654.000 des de 742.000.
"Les nòmines privades van mostrar una millora notable pel que fa als últims mesos i el major guany des dels primers dies de la recuperació", ha explicat Nela Richardson, economista en cap de l'ADP.
"Les empreses de totes les mides van experimentar un repunt en el creixement de l'ocupació, cosa que reflecteix la naturalesa millorada de la pandèmia i l'economia", va dir Richardson.
L'hostaleria, indústria més afectada per la pandèmia, lidera l'augment d'ocupació en general 44.000 nous llocs de treball durant el mes de maig. En el seu conjunt, el sector serveis va crear 850.000 llocs de treball. No obstant això, des de Pantheon Macroeconomics destaquen que el ritme de creixement ha estat més moderat pel que fa a les petites empreses.
Pel que fa al mercat laboral, el Llibre Beix de la Reserva Federal (Fed) publicat aquest dimecres, va destacar que les empreses s'estan trobant problemes a l'hora de trobar treballadors per cobrir els seus llocs.
"La manca de candidats a llocs de treball va impedir que algunes empreses augmentessin la producció i, amb menys freqüència, va portar algunes empreses a reduir les seves hores de funcionament", va assenyalar el document.
L'informe també va indicar que les empreses estan oferint bonificacions i salaris més alts per atreure treballadors, però les expectatives són que l'oferta de mà d'obra seguirà sent "limitada" en el futur.
En una línia molt similar es pronuncien des de Pantheon Macroeconomics, "atès que les empreses no poden trobar personal, augmenten els riscos d'acomiadar les persones prematurament. Si les condicions comercials milloren, és possible que els empresaris no puguin tornar a contractar personal."
LES SOL·LICITUDS D'ATUR CAUEN PER SOTA DE LES 400.000
Aquest dijous també s'ha conegut la dada setmanal de sol·licituds de desocupació. Per primera vegada durant la pandèmia, els Estats Units registra menys de 400.000 subsidis, el Departament de Treball n'ha notificat 385.000, enfront dels 393.000 que esperava el consens d'analistes.
L'última vegada que les reclamacions van estar per sota de les 400.000 va ser a mitjans de març, abans que la Covid-19 copegés de ple el mercat laboral dels Estats Units i s'hagués de paralitzar l'economia.
"La disminució dels nous reclams, gairebé la meitat des de principis d'abril, mostra que els acomiadaments estan disminuint, mentre que el nivell més obstinat de reclamacions contínues ens recorda que una recuperació completa dels llocs de treball perduts durant la pandèmia serà un procés més desigual", expliquen els experts d'Oxford Economics.
També són optimistes els experts de Pantheon Macroeconomics, malgrat que destaquen que les xifres segueixen sent molt elevades si es comparen amb els nivells previs a la pandèmia. "Les reclamacions continuen sent elevades en comparació amb els estàndards normals, però la tendència a la baixa ha estat implacable durant els últims mesos, i un retorn al nivell anterior a la Covid, als 200 baixos, durant l'estiu sembla una aposta decent", esmenten.