photo d archives du ministre iranien des affaires etrangeres hossein amirabdollahian a tokyo au japon

L'Iran ha comunicat als Estats Units, a través de canals indirectes, el desig d'evitar una intensificació a la guerra entre Israel i Hamàs, segons ha comentat el ministre iranià d'Afers Estrangers, Hossein Amirabdollahian. Tot i això, també ha avisat Washington sobre el seu suport incondicional al govern de Benjamí Netanyahu.

"Durant els últims 40 dies, s'han intercanviat missatges entre l'Iran i els Estats Units, a través de la secció d'interessos nord-americans a l'ambaixada suïssa a Teheran", ha explicat en una entrevista Amirabdollahian, que no obstant ha descartat converses directes entre els dos països, segons Financial Times.

A més, ha afegit que "Iran no vol que la guerra s'estengui, però a causa de l'enfocament adoptat pels Estats Units i Israel a la regió, si els crims contra el poble de Gaza i Cisjordània no s'aturen, es podria considerar qualsevol possibilitat i un conflicte més ampli podria resultar inevitable”.

Iran és el principal aliat de Hamàs i la milícia de Hezbol·là al Líban, encara que Amirabdollahian ha assenyalat que operen de manera autònoma. El règim persa recolza i finança aquestes dues organitzacions, però públicament evita fer la sensació que les controla.

En aquest sentit, Amirabdollahian ha assenyalat que "no són indiferents davant de l'assassinat de musulmans i àrabs a Palestina".

Sobre el desplegament de diversos portaavions nord-americans a la zona per recolzar Israel, el dirigent ha indicat que "els nostres oficials militars opinen que no és un punt fort per als Estats Units. Més aviat, els fa més vulnerables a possibles atacs".

Segons la seva anàlisi, "la guerra ja s'ha estès a la regió. El fet que Hezbol·là estigui lluitant amb un terç de l'exèrcit israelià mostra que la guerra s'ha expandit".

Fins ara, l'Iran ha utilitzat el conflicte per estendre la seva influència sobre la regió i apropar postures amb altres països musulmans que estan donant suport amb més força als palestins, a causa del càstig imposat per Israel, que consideren cada cop més desproporcionat.

ANTICIPA UN CONFLICTE PROLONGAT

Així, Amirabdollahian no ha descartat un conflicte prolongat i ha dit que la “veritable confrontació” acaba de començar.

"Ha arribat el moment d'una confrontació cara a cara entre els grups de resistència palestins i les forces israelianes. Això és el que els grups de resistència fa setmanes que esperen. La resistència palestina veu aquesta fase com a beneficiosa i creu que la invasió terrestre significa la paràlisi d'Israel", ha valorat.

"Puc dir clarament, considerant el coneixement que tenim i després de les reunions amb líders de la regió, que el destí d'aquesta guerra serà determinat pels grups de resistència, no per Israel".

De moment, Teheran se sent còmode alimentant el conflicte a l'ombra, però sense implicar-s'hi directament. El seu objectiu és desgastar Israel i evitar que enforteixi les relacions amb l'Aràbia Saudita, com tenia previst fer abans de l'atac de Hamàs.

contador