La directora gerent del Fons Monetari Internacional (FMI), Kristalina Georgieva, ha llançat un avís a la Xina: l'organisme podria rebaixar les seves projeccions sobre l'economia del gegant asiàtic després de l'esclat de les protestes a tot el país contra les estrictes polítiques de Pequín per contenir la Covid.
Així ho va dir dimarts passat en una roda de premsa des de Berlín, després de reunir-se amb el canceller alemany Olaf Scholz i els responsables d'altres organitzacions financeres internacionals. "Existeix, en efecte, la possibilitat que, en aquest moment de gran incertesa, hàgim de revisar a la baixa aquestes projeccions", va dir Georgieva, segons recull l'agència AFP, referint-se a les previsions del Fons per a la Xina.
Cal recordar que al mes d'octubre passat l'FMI va retallar les previsions per a la segona economia del món. Ara creu que el PIB tancarà aquest any amb un creixement del 3,2%, frenat tant per les polítiques de zero Covid com per la desacceleració del sector immobiliari, els dos talons d'Aquil·les de la Xina. I estima que l'economia del gegant asiàtic creixi un 4,4% el 2023.
Les protestes a la Xina han sorgit davant les dures restriccions que s'estan tornant a imposar a causa de l'augment incessant dels contagis. Quan semblava que finalment Pequín aixecaria la mà, després d'anunciar la relaxació d'algunes mesures, molts governs locals han optat per imposar tancaments i quarantenes, i limitar la llibertat de moviment dels ciutadans, en un intent d'aturar les infeccions quan en realitat molts experts apunten que es tracta de brots menors.
Des del cap de setmana passat se succeeixen les manifestacions a les principals ciutats del país, com no s'havia vist en dècades, davant el cansament dels xinesos per les dures restriccions. Critiquen els tancaments i les seves conseqüències, i exigeixen més llibertats polítiques.
L'FMI ja havia demanat al gegant asiàtic "recalibrar" la seva estratègia de zero Covid per impulsar la recuperació, i Georgieva ha insistit que Pequín hi està treballant. En concret, ha dit que la Xina estava "estudiant la seva política de zero Covid amb la perspectiva de canviar una resposta més específica als casos".
L'objectiu, ha apuntat la directora gerent de l'FMI, és garantir "menys interrupcions a l'economia xinesa i menys repercussions negatives per a la resta del món". "Hem donat suport a l'estudi del que la Xina pot fer perquè la seva política Covid sigui més eficaç per a la mateixa Xina i per al seu paper a l'economia mundial", ha conclòs.