china factory workers manufacturing chinese
Flickr/Chris
39.981,06
  • -102,24
  • -0,26%

L'activitat de les fàbriques xineses no deixa de créixer. Així ho revelen les dades del PMI manufacturer donades a conèixer aquest dimecres, que mostren que ha repuntat fins als 52,6 punts al febrer, tocant així el nivell més alt en gairebé onze anys i situant-se en territori d'expansió.

La lectura de l'índex oficial de gestors de compres del sector manufacturer és la més alta des de l'abril del 2012, quan va arribar als 53,5 punts. També és superior al 50,1% registrat al gener i s'ha situat per sobre de les expectatives del consens, que auguraven un 50,5%.

El PMI no manufacturer també ha crescut fins al 56,3 des del 54,4 de gener, quan va experimentar una forta millora recolzada per la recuperació dels serveis i la construcció.

Segons el govern xinès, la lectura del febrer mostra una millora continuada del clima per a la producció i els negocis, i ha assenyalat que el volum total d'activitat "va augmentar significativament" també. "Les evidents millores generalitzades dels PMI manufacturers i no manufacturers al febrer reflecteixen el sòlid impuls de la recuperació després de la reobertura", han dit els economistes de Citi en una nota.

Alhora, aquests experts han remarcat que encara que les expectatives de polítiques d'estímul son baixes, el Banc Popular de la Xina estarà "atent als riscos d'inflació i podria inclinar-se per una política natural una vegada que l'economia torni a estar en marxa".

Poc després de conèixer aquestes dades, Moody's ha elevat les previsions sobre l'economia xinesa. Ara espera que el Producte Interior Brut (PIB) creixi un 5% el 2023, percentatge que suposa una important millora respecte a la seva estimació prèvia, del 4%.

"Esperem que la demanda reprimida de serveis no comercials recolzi un repunt del consum a partir d'aquesta primavera", ha dit l'agència de qualificació, que ha afegit que la previsió de creixement per al 2024 també s'ha elevat des del 4% al 5%.

Segons Moody's, "la decisió del govern xinès de relaxar totalment les restriccions Covid-19 impulsarà de manera natural l'activitat econòmica del país des del creixement del 3,0% el 2022", tot i que ha apuntat que el creixement probablement disminuirà a mitjà termini.

PUJADES EXCEPTE A AUSTRÀLIA

Pel que fa a les borses de la regió Àsia-Pacífic, han registrat pujades majoritàriament. L'índex Hang Seng de Hong Kong ha pujat un 4,15%, liderant els guanys a la regió, i l'índex Hang Seng Tech ha repuntat un 6,5%. A la Xina continental, el Shenzhen Component ha avançat un 1,1% fins als 11.914,32 punts i el Shanghai Composite també ha guanyat un 1%, per tancar als 3.312,35 punts.

Al Japó, el Nikkei 225 ha pujat un 0,26% i ha tancat als 27.516 punts, mentre que el Topix ha guanyat un 0,23% i s'ha situat als 1.997,81 punts. Al país l'activitat de les fàbriques japoneses es va alentir al febrer al ritme més ràpid en dos anys i mig, segons una enquesta privada realitzada per Jibun Bank. En concret, l'índex de gestors de compres del sector manufacturer ha caigut fins als 47,7 punts, enfront dels 48,9 de gener. És el quart mes consecutiu que l'activitat de les fàbriques japoneses es manté en terreny de contracció.

Per la seva banda, a Austràlia l'S&P/ASX 200 ha baixat lleugerament i ha tancat als 7.251,6 punts, després que el PIB del quart trimestre del 2022 se situés al 0,5%, xifra que suposa el seu cinquè trimestre consecutiu d'expansió, encara que la veritat és que el creixement s'ha alentit als dos darrers. Així ho revelen les dades de l'oficina estadística del país, que apunten que el conjunt de l'any l'economia australiana va créixer el 2,7%.

Noticias relacionadas

contador