trump china eeuu portada buena

Totes les mirades estan pendents del calendari de la signatura d'l'acord comercial anomenat 'fase u' que ha de començar a redreçar la guerra comercial entre la Xina i els EUA. Les opinions sobre el moment de la signatura són contradictòries i un informe que apunta que la rúbrica no arribarà fins al 2020, cosa que ha llançat una onada de pessimisme als mercats.

"Les perspectives que tots dos països arribin a un acord comercial de 'fase 1' en el futur pròxim o si corre el risc que no es tanqui fins a l'any que ve" marcaran el compàs durant les properes jornades, assenyalen els experts de Danske Bank. Diverses fonts han apuntat durant les últimes hores que l'esmentat tractat no entrarà en vigor fins al pròxim any, mentre Pequín pressiona per obtenir reduccions aranzelàries més extenses, i l'administració Trump respon amb les seves pròpies demandes.

El president dels Estats Units, Donald Trump, i el secretari del Tresor, Steven Mnuchin, van dir en una conferència de premsa l'11 d'octubre que un acord comercial podria demorar-se fins a cinc setmanes. Una mica més de cinc setmanes després d'aquests comentaris, l'acord encara és difícil d'assolir i les negociacions b, segons informacions de Reuters, basades en experts en comerç i persones properes a les converses comercials.

Amb la data del 15 de desembre a l'horitzó, quan cobren vigència, si res no ho canvia, els aranzels per valor de 156.000 milions de dòlars en productes xinesos, els dos països segueixen llimant asprors, mentre a Pequín s'apunta a inicis del pròxim mes com marc temporal per a la rúbrica del document.

No obstant això, diversos obstacles al camí compliquen les coses. D'una banda, la pressió xinesa sobre la retirada dels impostos a les exportacions, sumada als interessos nord-americans sobre les compres agrícoles. De l'altra, Trump i el Representant de Comerç dels Estats Units, Robert Lighthizer, reconeixen que la reducció dels aranzels en un acord que no aborda els problemes centrals de la propietat intel·lectual i la transferència de tecnologia no es considerarà un bon acord per als Estats Units.

Per si això fos poc, a Cambra de Representants dels Estats Units ha aprovat aquest dimecres un projecte de llei sobre els Drets Humans que dona suport a les manifestacions a Hong Kong i ha enviat una advertència a la Xina sobre el respecte als Drets Humans. Un gest que empitjorarà la relacions entre la primera potència mundial i el gegant asiàtic, segons els experts.

Trump té 10 dies per signar el projecte de llei que han aprovat les dues cambres, llevat que opti pel veto, la qual cosa ha estat rebutjada pels experts en el tema, ja que la mesura compta amb el suport gairebé unànime de les dues cambres.

La Xina va condemnar dimecres el projecte de llei i va al·legar que "els Estats Units no ha d'interferir en els assumptes de la Xina i Hong Kong" i va instar a aturar la mesura.

Noticias relacionadas

contador