des avions chinois pres de taiwan avant la visite attendue de pelosi

La tensió entre la Xina i Taiwan ha augmentat aquest dilluns després que la Xina desplegués un portaavions i hagi dut a terme simulacions de bloqueig i atacs als voltants de l'illa de Taiwan. A més, els Estats Units han anunciat, mitjançant un comunicat de la Setena Flota de la Marina, l'enviament d'un destructor llançamíssils al mar de la Xina per defensar la “llibertat de navegació consistent amb el dret internacional”, com recull EFE.

Les maniobres van començar aquest dissabte, després de la reunió de la presidenta de Taiwan, Tsai Ing Wen, amb el president de la Cambra de Representants dels Estats Units, Kevin McCarthy. Aquesta trobada va ser obertament condemnada per Pequín, que reclama Taiwan com a territori propi.

El ministre de Defensa taiwanès ha anunciat que "l'exèrcit de la nació també té un estret control a través del sistema conjunt d'intel·ligència, vigilància i reconeixement", i ha assegurat que les forces de defensa aèria romanen en alerta màxima", recull CNBC.

Per part seva, el Ministeri de Defensa xinès ha afirmat que les maniobres s'estan duent a terme "en estreta coordinació" i que s'ha simulat "l'aplicació d'un bloqueig i control conjunt i atacs". També ha reiterat que, durant les maniobres d'aquest dilluns, s'està “analitzant la fortalesa de les tropes amb el suport del sistema conjunt de combat”.

El diari China Daily ha assegurat que s'han dut a terme diversos atacs simulats a objectius a Taiwan amb caces H-6K que tenien munició real. A més a més, també s'han observat avions de combat.

El Comandament de la Força Aèria de Taiwan ja va denunciar aquest cap de setmana l'aproximació al seu espai aeri i marítim de 70 avions de combat i onze vaixells de l'Exèrcit xinès. A més, 35 caces xinesos van ingressar a la zona d'identificació de defensa aèria del sud-oest de Taiwan, com va avisar el Ministeri de Defensa del país a través de xarxes socials.

Els Estats Units, per part seva, considera que aquestes maniobres suposen "una seriosa amenaça a la llibertat de navegació" i Pequín condemna el pas del seu destructor "sense aprovació del govern xinès" per aigües que es disputa amb diversos països asiàtics.

El portaveu de la Cancelleria, Jeff I. J. Liu, ha assenyalat en roda de premsa que les activitats diplomàtiques són "un dret fonamental d'un país sobirà" i ha condemnat de manera enèrgica que la Xina comenti al respecte. Liu creu que aquestes maniobres desafien "l'ordre internacional", i després ha afegit que soscaven "la pau i l'estabilitat de l'Estret de Taiwan i la regió".

Finalment, el portaveu ha agraït l'ajuda dels Estats Units i ha recalcat que, si bé Taiwan "no intensificarà els conflictes ni provocarà disputes", sí que defensarà "amb fermesa la seva sobirania i seguretat nacional".

Noticias relacionadas

contador