La prima de risc oferta als inversors en bons espanyols amb venciment a deu anys respecte als seus homòlegs alemanys ha experimentat un inflat descens aquest dijous, pocs minuts després que el BCE anunciés que reforçava el seu programa de compra d'actius contra la pandèmia (PEPP) amb 600.000 milions d'euros més, arribant així a una 'potència de foc' total d'1,35 bilions d'euros.
La prima s'ha situat aquest dijous a 100 punts bàsics en el moment de l'obertura, però durant la jornada ha baixat fins a l'entorn dels 97,5 enters, registrats minuts abans que el BCE informés el mercat de la seva decisió. Després de la difusió de les mesures adoptades per l'institut emissor, la prima ha registrat un descens que l'ha fet situar-se a 88,3 punts bàsics. El diferencial no registrava aquest nivell tan baix des de principis de març, abans de l'escalada de la pandèmia i les mesures de confinament generalitzades a Europa.
La caiguda de la prima deriva del descens del rendiment del bo espanyol amb venciment a una dècada. Mentre que pocs minuts abans de conèixer-se els nous estímuls del BCE registrava un interès del 0,627% al mercat secundari, després del comunicat ha arribat a caure fins a un 0,523%. El paper espanyol no aconseguia aquest rendiment des de finals de març.
Per contra, el 'bund' gairebé no ha observat cap canvi. Encara que després de la decisió del BCE ha baixat al -0,371%, des d'un -0,347%, poc després ha recuperat el terreny perdut i s'ha estabilitzat entorn del -0,35%. En paral·lel amb el descens del diferencial espanyol, la prima de risc italiana ha registrat una caiguda de més de 20 punts bàsics, des dels 194,4 enters que ha arribat a marcar aquest dijous, fins als 173,3 punts després del comunicat del BCE. Encara que menys inflat, també s'ha produït un descens de la prima de risc grega, que s'ha situat a 173,5 punts, des dels 188,5 observats cap a la mitja sessió.