Ningú no vol creure que el 31 de desembre la Unió Europea (UE) i el Regne Unit culminaran el procés del Brexit sense acord. Per més que el vicepresident del Banc Central Europeu (BCE), Luis de Guindos n'adverteixi als mercats, en un comentari gairebé inèdit des de l'institut emissor sobre el procés de divorci, que no estan descomptant “amb suficient intensitat” l'escenari que no hi hagi un tractat comercial després del període de transició, els inversors no varien les seves posicions. I és que malgrat tota la remor de sabres de la setmana passada, i malgrat que ningú no vulgui fer el primer pas, el consens entre els analistes continua sent que els quatre anys d'anades i vingudes entre Londres i Brussel·les no acabaran en tragèdia.
Noticia relacionada
La enésima amenaza de Johnson a la UE sobre el Brexit tiene mucho de 'postureo'A 11 setmanes d'acabar el temps de transició, el temps s'esgota. Per poder ratificar un acord dins de termini, els compromisos polítics haurien de tancar-se probablement durant les tres setmanes següents, de manera que es puguin aclarir els detalls jurídics i el text final pugui traduir-se a tots els idiomes pertinents, com a tard a mitjan o finals de novembre. “Però la UE està oberta a ser flexible amb els terminis”, asseguren des de Berenberg. Si el bloc comunitari veu una bona oportunitat d'arribar a un acord, pot fins i tot negociar fins a ben entrat desembre.
“Si bé la ratificació d'un acord s'allargaria llavors fins a 2021, la UE podria probablement adaptar algunes normes en aspectes clau de manera provisional”, expliquen. En moltes qüestions, “els Vint-i-set simplement haurien de declarar que s'amplien les condicions especials que han regit les relacions comercials entre Londres i Brussel·les a l'espera de la ratificació d'un acord”, suggereixen els experts de l'entitat alemanya. De fet, atorguen a aquest escenari un 50% de probabilitats que es produeixi, enfront del 30% d'opcions que assignen al fet que es signi un acord satisfactori a temps i el 20% que assumeix el ‘Brexit dur’.
En aquest últim escenari, “les disrupcions per a l'economia seran tals que podrien forçar el primer ministre britànic, Boris Johnson, a arribar a un acord”, indiquen per la seva part els experts de Julius Baer, els qui no descarten que s'imposi el pragmatisme i es produeixi "una amplicación del període de transició". “Donat el risc que una segona onada de coronavirus freni la recuperació econòmica, és difícil creure que un desacord en un sector petit com el de la pesca pugui posar fi al procés. L'economia no podria suportar un cop més”, insisteixen.
El poc significatiu però simbòlic assumpte dels drets de pesca s'ha erigit com un dels esculls insalvables, especialment per a França. Sobre aquest tema, des de Berenberg recomanen a la UE “assumir que les quotes de pesca en aigües del Regne Unit es redueixin significativament amb el temps”. Quant a les altres qüestions, la recepta d'aquests economistes és que “Londres accepti les normes sobre igualtat de condicions de les empreses en matèria d'ajuda financera”, perquè mantinguin l'accés al mercat europeu. Finalment, “Johnson ha de claudicar en l'aspecte que Regne Unit haurà de continuar subjectant-se als estàndards del bloc comunitari” per mantenir la relació comercial, malgrat que en el dia a dia, Londres no hagi d'aplicar totes les normes de la UE.
Però la pressió sobre el president francès, Emmanuel Macron, i les que Johnson sofreix dels ‘brexiters del seu partit’, limiten la seva capacitat d'arribar a un acord, malgrat que “totes dues parts el volen”, assenyalen els analistes de Berenberg. No obstant això, tots dos blocs s'han encallat en el ‘joc del gallina’ de veure qui fa el primer pas, malgrat que els Vint-i-set estan disposats a mantenir la seva voluntat negociadora, per aquest motiu seguiran les converses a Londres aquesta setmana, tal com estava previst.
Però Brussel·les deixa tota la pressió una vegada més al Regne Unit, com ja va passar a la fi de 2019. El país ha decidit abandonar la UE i s'ha negat a ampliar el període de transició més enllà de finals de 2020. A més, insisteixen des de la UE que Londres té més a perdre amb un Brexit dur. “No obstant això, pot ser que calgui tirar de la diplomàcia i que el club europeu ofereixi una mà a Johnson que li permeti continuar amb les converses sense que sembli que és el 'premier' qui ‘baixa del ruc’”, explica Berenberg.
Però hi ha un gran risc que cap de les dues parts vulgui ser la primera a cedir i finalment s'arribi al 31 de gener sense un tractat.