l ancien president americain donald trump a greensboro en caroline du nord

L'expresident dels EUA, Donald Trump, no té immunitat judicial i pot ser imputat pel seu intent de revertir la derrota electoral del 2020 i instigar l'assalt al Capitoli. Així ho ha dictaminat per unanimitat el Tribunal d'Apel·lacions de Washington DC, per al qual "als efectes d'aquest cas penal, l'expresident Trump s'ha convertit en ciutadà Trump, amb totes les defenses de qualsevol altre penal".

"Però qualsevol immunitat executiva que el pogués haver protegit mentre s'exercia com a president ja no el protegeix contra aquest processament", ha afegit la cort al seu escrit.

"Arribem a la conclusió que '[les preocupacions] de política pública, especialment les il·luminades per la nostra història i l'estructura del nostre govern' obliguen a rebutjar el seu reclam d'immunitat en aquest cas", ha recollit el tribunal en una sentència de 57 pàgines.

Ara, s'espera que Trump recorri el ple del Tribunal d'Apel·lacions i, més endavant, davant el Suprem, que tindria l'última paraula, per la qual cosa el procés es pot endarrerir setmana o fins i tot mesos.

A la seva sentència, la cort d'apel·lacions va rebutjar tres arguments d'immunitat separats que els advocats de Trump van presentar "tant com una defensa categòrica als enjudiciaments penals federals d'expresidents com aplicats a aquest cas en particular".

L'expresident va defensar fa un mes davant un tribunal federal d'apel·lacions l'arxiu de les acusacions contra ell per un presumpte delicte de subversió després de les eleccions del 2020, en què va denunciar frau, al·legant que llavors gaudia d'"immunitat absoluta" i que sempre havia actuat dins de les competències que li conferia el càrrec presidencial.

Trump ha qualificat el cas com una "caça de bruixes" i ha afirmat que té la intenció de fer malbé la seva campanya presidencial del 2024.

Noticias relacionadas

contador