ep 13 january 2020 england london wikileaks founder julian assange
Dominic Lipinski/PA Wire/dpa

Julian Assange, el fundador de Wikileaks, ha quedat en llibertat després d'un acord amb el govern dels Estats Units. El periodista es declararà culpable d'un càrrec violació de la Llei d'Espionatge dels Estats Units, però no ingressarà a la presó després d'haver-ne i passat 5 anys en una al Regne Unit.

D'aquesta manera, als 52 anys, podrà tornar a la seva Austràlia natal, després de fer-se cèlebre el 2010 després de filtrar milers de documents militars i diplomàtics nord-americans a través de Wikileaks.

Sota l'acord, Assange es declararà culpable davant d'un tribunal d'Illes Mariannes del Nord, a l'Oceà Pacífic, en un judici que se celebrarà aquest dimecres. El seu delicte implica una pena de presó de 10 anys, però l'acord permetrà al periodista quedar en llibertat sota fiança.

Els Estats Units acusaven Assange de 17 delictes contra la Llei d'Espionatge, que implicaven una pena de presó de 170 anys, ja que va filtrar aproximadament 250.000 documents d'Intel·ligència gràcies a l'ajuda de Chelsea Manning, que va ser condemnada a 35 anys i en va passar 7 a la presó.

Tot i això, després d'aquest acord, Assange posa fi a un culebró que ha durat més d'una dècada. Va demanar asil a l'ambaixada d'Equador a Londres el 2012, però des del 2019 estava en una presó britànica després de retirar-li el país llatinoamericà el seu estatus d'asilat.

“Julian Assange és lliure. Va abandonar la presó de màxima seguretat de Belmarsh el matí del 24 de juny, després d'haver-hi passat 1901 dies. El Tribunal Superior de Londres li va concedir la llibertat sota fiança i va ser posat en llibertat a l'aeroport de Stansted a la tarda, on va embarcar en un avió i va partir del Regne Unit”, ha publicat Wikileaks a la xarxa social X.

"Després de més de cinc anys en una cel·la de 2x3 metres, aïllat 23 hores al dia, aviat es reunirà amb la seva dona, Stella Assange, i els seus fills, que només han conegut el seu pare entre reixes", ha afegit la seva organització.

contador