ucraniacbguerra1

Els Estats Units pressionaran aquest dilluns Rússia al Consell de Seguretat de l'Organització de les Nacions Unides (ONU) per discutir la concentració de tropes a la frontera amb Ucraïna. Aquesta reunió tindrà lloc a les 16.00, hora espanyola.

Així ho ha explicat l'ambaixadora nord-americana a l'ONU, Linda Thomas Greenfield, al programa This Week d'ABC. Ha assegurat, a més, que no es deixaran distreure amb la propaganda del Kremlin, encara que estaran disposats a escoltar-los.

Aquesta petició als organismes internacionals a arriba la setmana després que els EUA contestés per escrit a les exigències de Moscou sobre Ucraïna. La principal línia vermella dels russos té a veure amb l'entrada de Kíev a l'OTAN, cosa que, de moment, sembla que Occident no s'ha obert a negociar. De fet, les darreres informacions apuntaven que des del Kremlin veien opcions de negociar els aspectes menors dels acords, però no el principal.

El ministre de Relacions Exteriors de Rússia, Sergei Lavrov, ha dit aquest diumenge que abans de donar una contestació requereix explicacions de seguretat europea de les nacions occidentals. D'aquesta manera, demanen que aclareixin com es duran a terme les obligacions de l'Organització per a la Seguretat i la Cooperació Europea (OSCE) en matèria de seguretat, tal com recull Bloomberg. Aquestes respostes seran clau per a les decisions futures.

“No volem la guerra. No la necessitem en absolut. Aquells que estan pressionant per aconseguir-la, especialment els d'Occident, estan perseguint alguns objectius falsos egoistes", va continuar insistint Nikolai Patruixec, cap del Consell de Seguretat de Rússia aquest diumenge.

Mentrestant, l'OTAN també ha confirmat que no enviarà tropes de combat a Ucraïna, si Rússia envaeix les fronteres. "Ens estem enfocant a brindar suport”, va afirmar Jens Stoltenberg, president de l'organisme, a BBC.

Alhora, als Estats Units els legisladors estan negociant les possibles sancions destinades a dissuadir Rússia d'envair Ucraïna i castigar Moscou. Davant d'aquest tema, hi ha hagut acord a banda i banda de l'espectre polític. The Washington Post recull que el senador Robert Menendez, demòcrata i president del Comitè de Relacions Exteriors, va expressar el seu optimisme sobre el consens per tirar endavant una sèrie de mesures que es puguin dur a terme abans fins i tot que es produeixi una hipotètica invasió russa.

Tot i això, hi ha un punt de fricció, que és el gasoducte Nord Stream 2. James E. Risch, republicà, va afirmar que aquesta clau de la negociació era conflictiva, però que les diferències són superables.

contador