yellen

Els EUA i la Xina continuen acostant posicions. Si fa uns dies els protagonistes eren els presidents Joe Biden i Xi Jinping, per la trobada que van mantenir abans que arrenqués el G20 que se celebra a Bali (Indonèsia), aquest dimecres ho han estat la secretària del Tresor nord-americà, Janet Yellen, i el governador del banc central de la Xina, Yi Gang, que també s'han vist en el marc de la cimera i han parlat de diverses qüestions.

En concret, han mantingut converses que han tocat multitud de temes, com els alts preus de l'energia i les matèries primeres, així com les perspectives macroeconòmiques dels dos països, segons ha explicat el mateix departament del Tresor dels EUA i recull 'Reuters'.

La trobada entre Yellen i el governador del banc central de la Xina ha durat dues hores, i “ha tingut un to franc, constructiu i positiu”, ha explicat un funcionari del Tresor nord-americà. De fet, ha remarcat que “en el context dels desafiaments globals, la secretària i el governador Yi també han discutit temes del G20”.

En aquesta cita la idea de Yellen era buscar més claredat sobre els plans de la Xina per alleujar la seva política de 'zero Covid', que ha frenat el creixement i restringit les cadenes de subministrament, i també conèixer com abordarà Pequín els problemes del seu enorme sector immobiliari.

La secretària del Tresor nord-americà s'ha vist amb Yi poc després de la trobada de tres hores que van mantenir Biden i Xi fa uns dies, una cita durant la qual els dos països van escenificar les diferències sobre Taiwan i Corea del Nord, sobre els drets humans i les polítiques comercials, però que va ser un primer pas per aconseguir reconciliar els llaços trencats entre les dues nacions.

I és que encara cuegen les tensions econòmiques entre Washington i Pequín a causa dels aranzels imposats per l'administració de l'expresident dels EUA Donald Trump. Yellen, a principis d'any, havia defensat que l'eliminació dels aranzels sobre els béns de consum "no estratègics" reduiria els costos per a les empreses i els consumidors enmig de l'alta inflació, però Biden finalment es va abstenir de prendre mesures per alleujar els aranzels a causa de la reacció militar de la Xina a una visita a Taiwan de la presidenta de la Cambra de Representants dels Estats Units, Nancy Pelosi, a l'agost.

Ara mateix la representant de Comerç dels EUA, Katherine Tai, està fent una revisió reglamentària de quatre anys per decidir si es mantenen els aranzels.

Noticias relacionadas

contador