usa le congres approuve une loi de finances le shutdown evite 20230925150925

Els Estats Units han evitat 'in extremis' el tancament del govern. Aquest cap de setmana el Congrés va votar a favor d'una llei acordada pels legisladors republicans i demòcrates, segons el qual hi haurà finançament per a 45 dies més, és a dir, fins a mitjans de novembre. No obstant això, aquest paquet deixa de banda qualsevol ajuda econòmica per a Ucraïna.

Quan el tancament semblava imminent i inevitable, republicans i demòcrates van fer un gir inesperat amb l'acord esmentat per finançar el govern i evitar un tancament que hauria infligit dolor econòmic a milions de famílies nord-americanes.

Primer va ser la Cambra de Representants la que, dissabte, va votar de manera aclaparadora a favor de l'acord de finançament a curt termini, que va ser aprovat per 335-91. En concret, 209 demòcrates i 126 republicans van votar a favor, mentre que 90 republicans van votar en contra. Només un demòcrata, Mike Quigley d'Illinois, va votar en contra per la falta d'ajuda a Ucraïna.

Hores després, l'acord va passar al Senat, que va votar 88-9 a favor de l'acord. Només nou republicans van votar en contra. El president Joe Biden va signar l'acord abans de dissabte a la mitjanit, evitant així el tancament del govern, que hauria suspès centenars de milers de treballadors i detingut funcions governamentals bàsiques.

"El cap de setmana es va arribar a un acord, ja que republicans i demòcrates van donar una puntada de peu a la llauna i van endarrerir el rellotge 45 dies més, fins al 17 de novembre, quan és probable que hàgim de passar pel mateix circ polític. No obstant, el fet que els legisladors nord-americans hagin guanyat més temps ha suposat un alleujament per als mercats”, comenta Michael Hewson, analista en cap de mercats de CMC Markets UK.

Per part seva, Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank, comenta que "el govern nord-americà no va tancar ahir, ja que els responsables polítics van acordar un acord de finançament a curt termini que mantindrà els llums encesos fins al 17 de novembre. Però el nou acord exclou qualsevol nou paquet d'ajuda per a Ucraïna, que és una demanda clau dels demòcrates. El maldecap polític als Estats Units no s'ha acabat, però els polítics s'han guanyat un parell de setmanes per intentar trobar-hi una solució millor".

En una declaració després de la votació del Senat, Biden va elogiar la mesura provisional per "evitar una crisi innecessària que hauria infligit un dolor innecessari a milions de nord-americans treballadors". Així mateix, va criticar els republicans "extremistes" de la Cambra de Representants que van votar en contra d'aquest finançament extra.

El president nord-americà també va aprofitar per criticar que no es prolongués l'ajuda a Ucraïna, almenys ara mateix. "No podem permetre sota cap circumstància que s'interrompi el suport nord-americà a Ucraïna", va dir Biden.

També va aprofitar per enviar un missatge al president de la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, a qui va reclamar que "mantingui el seu compromís amb el poble d'Ucraïna" i assegurés l'aprovació del "suport necessari per ajudar Ucraïna en aquest moment crític".

Cal recordar que aquest pacte sorpresa es va concretar després que McCarthy canviés de rumb i presentés un acord de resolució contínua o CR "net" de 45 dies, amb milers de milions en ajuda per a desastres, però res de la nova ajuda a Ucraïna. Ho va fer després d'insistir durant dies que qualsevol projecte de llei de finançament a curt termini hauria d'incloure profundes retallades de la despesa i estrictes mesures de seguretat fronterera.

contador