des palestiniens inspectent les degats apres le retrait des forces israeliennes d une partie du camp de refugies de jabalia dans le nord de la bande de gaza

Els EUA, Espanya i 15 països més han demanat a Israel i Hamàs que tanquin un acord d'alto el foc a Gaza. "És hora que s'acabi la guerra i aquest acord és el punt de partida necessari".

Així s'inclou en un comunicat conjunt difós per la Casa Blanca on s'afegeix que aquest acord conduiria a un alto el foc immediat i a la rehabilitació de Gaza juntament amb garanties de seguretat per a israelians i palestins i oportunitats per a una pau més duradora a llarg termini i una solució de dos Estats.

Als Estats Units i Espanya se sumen Argentina, Àustria, Brasil, Bulgària, Canadà, Colòmbia, Dinamarca, França, Alemanya, Polònia, Portugal, Romania, Sèrbia, Tailàndia i el Regne Unit.

"Com a líders de països profundament preocupats pels ostatges retinguts per Hamàs a Gaza, incloent-hi molts dels nostres propis ciutadans, donem suport plenament al moviment cap a un acord d'alto el foc i alliberament d'ostatges que ara està sobre la taula", expressa el text.

"No hi ha temps per perdre. Fem una crida a Hamàs perquè tanqui aquest acord, amb què Israel està llest per seguir endavant i començar el procés d'alliberament dels nostres ciutadans", diu.

"Fem una crida als líders d'Israel i de Hamàs perquè facin tots els compromisos finals que siguin necessaris per tancar aquest acord i brindar alleugeriment a les famílies dels nostres ostatges, així com a aquells d'ambdós costats d'aquest terrible conflicte, incloent-hi les poblacions civils".

Així ho afegeix la declaració conjunta, que s'ha publicat hores després de l'últim atac israelià en un camp de refugiats de Gaza, la majoria en una escola de l'Agència de l'ONU per als Refugiats Palestins (UNRWA), i en què han mort almenys 40 gazatis, entre ells 14 nens.

D'altra banda, aquest dijous, el ministre d'Afers Estrangers, José Manuel Albares, ha anunciat que Espanya "intervindrà en el procediment del Tribunal Internacional de Justícia, iniciat per Sud-àfrica, davant la situació de Gaza".

"Espanya no pren partit per cap de les dues parts en el procés", però "demanem una vegada més el cessament dels bombardejos, l'alto el foc, l'alliberament immediat i incondicional de tots els ostatges i l'accés urgent i sense restriccions de ajuda humanitària a la població civil", ha afirmat Albares.

contador