nord-stream-2 20200810183446

L'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha proporcionat aquest dijous un pla a la Unió Europea mitjançant el qual podria reduir la dependència de les importacions de gas rus. Es tracta d'una combinació de mesures que poden formar part de l'Acord Verd Europeu i que dona suport a la seguretat energètica i l'asequibilitat.

"La dependència d'Europa del gas natural importat de Rússia s'ha tornat a posar en relleu amb la invasió russa d'Ucraïna", comenta l'AIE en un comunicat, afirmant que el decàleg de mesures "inclou una sèrie d'accions complementàries que es poden prendre als propers mesos, com recórrer, a més, altres proveïdors, recórrer a altres fonts d'energia i accelerar els esforços per proporcionar als consumidors, les empreses i la indústria amb els mitjans per utilitzar alternatives netes i eficients al gas natural".

Per exemplificar la dependència de Rússia, els 155.000 milions de metres cúbics de gas natural que es van importar d'aquest país van representar el 45% del total d'importacions i el 40% del consum. El progrés cap a les ambicions netes zero d'Europa en reduirà l'ús i les importacions de gas amb el temps, però la crisi actual planteja la pregunta específica sobre aquestes compres i què es pot fer més en el futur immediat per reduir-les.

"L'ús de Rússia dels seus recursos de gas natural com a arma econòmica i política mostra que Europa necessita actuar ràpidament per estar a punt per enfrontar una incertesa considerable sobre el subministrament de gas rus al proper hivern”, ha afirmat el director executiu de l'AIE, Fatih Birol.

"Més que mai, és essencial desfer-se dels combustibles fòssils russos i dels combustibles fòssils en general. El que està en joc és tant la necessitat d'accelerar la lluita contra el canvi climàtic com la seguretat energètica a curt termini del continent europeu", ha assenyalat Barbara Pompili, ministra de Transició Ecològica a França.

"Reduir la nostra dependència del gas rus és un imperatiu estratègic per a la Unió Europea", indica Kadri Simson, comissari europeu d'Energia.

EL DECÀLEG

Les mesures proposades per l'AIE són les següents:

  • No signar cap nou contracte de subministrament de gas amb Rússia, permetent una diversificació més gran de l'oferta.
  • Reemplaçar els subministraments de gas amb fonts alternatives.
  • Introduir obligacions mínimes d'emmagatzematge de gas, millorant la resiliència del sistema per al proper hivern.
  • Accelerar el desplegament de nous projectes eòlics solars i reduir l'ús de gas en 6.000 milions de metres cúbics en un any.
  • Maximitzar la generació d'energia a partir de bioenergia i nuclear i reduir l'ús del gas en 13.000 milions de metres cúbics cada any.
  • Promulgar mesures fiscals a curt termini sobre els guanys inesperats per protegir els consumidors vulnerables d'electricitat dels preus alts, i reduir les factures d'energia fins i tot quan els preus del gas són alts.
  • Accelerar el reemplaçament de calderes de gas per bombes de calor i reduir l'ús de gas en 2.000 milions de metres cúbics en un any.
  • Accelerar les millores d'eficiència energètica als edificis i la indústria, amb un impacte de 2.000 milions de metres cúbics de gas anuals.
  • Fomentar una reducció temporal del termòstat d'1 ºC per part dels consumidors i reduir així l'ús de gas en 10.000 milions de metres cúbics en un any.
  • Intensificar els esforços per diversificar i descarbonitzar les fonts de flexibilitat del sistema elèctric.

En conjunt, aquests passos podrien reduir les importacions de gas rus de la Unió Europea en més de 50.000 milions de metres cúbics, o més d'un terç, d'aquí a un any, estima l'AIE.

Noticias relacionadas

contador