Nicola Sturgeon Escocia

La ministra principal d'Escòcia, Nicola Sturgeon, ha presentat aquest dimecres la dimissió després de més de vuit anys al càrrec. L'anunci s'ha fet oficial en una roda de premsa sorpresa que ha tingut lloc aquest matí a Edimburg.

"Estar al capdavant d'Escòcia ha estat la millor feina possible. Estic molt orgullosa d'haver estat la primera dona al càrrec. No obstant, des dels meus primers moments al lloc, tenia clar que quan arribés el moment ho deixaria. Al meu cap i cor el moment és ara per a mi, per al meu partit i el meu país", ha declarat.

Sturgeon ha insistit en la seva sortida no obeeix a pressions a curt termini, "sinó a les perspectives a llarg" i ha afirmat que romandrà al càrrec fins que s'esculli el seu successor.

Convertida en la primera dona el liderar Escòcia, Sturgeon ha exercit com a líder del Partit Nacional Escocès des del 2014, quan va rellevar Alex Salmond després de la derrota del "sí" al referèndum d'independència.

Tot i això, en els últims mesos la seva polèmica llei "trans", per la qual, no només es facilitarà legalment a les persones canviar de gènere, sinó que rebaixa l'edat en què poden fer-ho, de 18 a 16 anys, ha estat rebutjada per la majoria del país i l'ha portat a fer front a nombroses crítiques.

Preguntada sobre això durant la roda de premsa de la seva dimissió, Sturgeon ha assegurat que seguirà lluitant "per una societat més inclusiva i amb més respecte a la dignitat i als drets humans".

Només conèixer-se la seva sortida, han començat les enquestes al voltant de qui la pot substituir en el càrrec. Segons la casa d'apostes Ladbrokes, Angus Robertson s'ha convertit en el favorit per ser el primer primer ministre d'Escòcia. El segueixen Kate Forbes, Keith Brown i John Swinney.

"En el millor dels casos, és una carrera de quatre cavalls per reemplaçar Nicola Sturgeon, i Angus Robertson lidera actualment, encara que Kate Forbes li trepitja els talons segons les probabilitats inicials", ha dit Alex Apati de Ladbrokes.

En qualsevol cas, en aquest procés de 'substitució' que comença aquest dimecres, Sturgeon ha assenyalat que "crec que sigui qui sigui el meu successor portarà Escòcia a la independència. Hi ha un suport majoritari a la independència d'Escòcia, però aquest suport s'ha de solidificar, i aquest procés requereix un nou líder”.

"El viatge d'Escòcia cap a la independència continua, però serà un camí dur", ha dit.

contador