La senadora demòcrata Elizabeth Warren ha demanat investigar el CEO de Tesla i SpaceX, Elon Musk, per haver suposat frenat una operació militar ucraïnesa dirigida a la flota russa del Mar Negre l'any passat. Ho hauria fet, segons sembla, limitant l'accés a la xarxa satelital Starlink de SpaceX.
Així ho recull un informe, a què s'ha referit la senadora per reclamar mesures. "El Congrés ha d'investigar el que ha passat aquí, i si tenim les eines adequades per assegurar-nos que la política exterior està dirigida pel Govern i no per un multimilionari", ha afirmat Warren, senadora per Massachusetts, segons recull Bloomberg.
La petició d'una investigació arriba després d'haver conegut un extracte del llibre del biògraf Walter Isaacson titulat Elon Musk (va sortir a la venda dimarts passat), en què l'autor detalla com un atac furtiu d'un dron ucraïnès contra la flota russa va ser interromput per una desconnexió de Starlink.
Precisament l'autor ha parlat sobre això en una entrevista a CNBC, i ha dit que el mateix Musk ha defensat el desenvolupament d'una versió militar de Starlink per ajudar a resoldre les preocupacions sobre l'ús de les xarxes de satèl·lits en combat.
"Permeteu-nos tenir un cert nombre de serveis Starlink i més tard una versió més militar en què arribem a controlar-lo", ha apuntat Isaacson en descriure una discussió entre Musk i el govern dels Estats Units. "Elon Musk va dir 'sí', i aquest és el resultat correcte", ha afegit.
De fet, aquest assumpte ha generat una gran polèmica que fins i tot ha creuat l'Atlàntic. Un assessor del president d'Ucraïna, Volodimir Zelenski, ha carregat contra Musk després de la revelació de la biografia. "En no permetre que els drons ucraïnesos destruïssin part de la flota militar russa a través de la interferència de Starlink, Elon Musk va permetre que aquesta flota disparés míssils Kalibr contra ciutats ucraïneses", va dir dijous Mykhailo Podolyak sobre això.
"Com a resultat, civils, nens estan sent assassinats. Aquest és el preu d'un còctel d'ignorància i gran ego", ha afegit el dirigent ucraïnès a la xarxa social X, abans coneguda com a Twitter, també propietat de Musk, que la va fer servir per contestar l'acusació ucraïnesa.
Segons va apuntar Musk, la política de connectivitat per a aquesta zona ja estava activa abans de l'atac: "Les regions Starlink en qüestió no estaven activades. SpaceX no va desactivar res", va afirmar. I ha afegit que "les dues parts haurien d'acordar una treva" perquè "cada dia que passa, més joves ucraïnesos i russos moren per guanyar i perdre petits trossos de terra, amb fronteres que gairebé no canvien. Això no val les seves vides".
"COM ESTIC EN AQUESTA GUERRA?"
Cal recordar que Ucraïna va rebre terminals Starlink durant els primers dies de la invasió que li han permès mantenir les comunicacions al camp de batalla. Segons el llibre d'Isaacson, en assabentar-se'n, el multimilionari d'origen sud-africà es va preguntar: "Com estic en aquesta guerra?"
"Starlink no estava pensat per participar en guerres. Era perquè la gent pogués veure Netflix i relaxar-se i connectar-se a Internet per anar a escola i fer coses bones i pacífiques, no atacs amb drons", va indicar Musk, segons el llibre. A més, sembla que a l'empresari el preocupava que l'atac ucraïnès a vaixells russos al Mar Negre provoqués que el Kremlin iniciés una guerra nuclear.
"Crec que si els atacs ucraïnesos haguessin aconseguit enfonsar la flota russa, hauria estat com un mini-Pearl Harbor i hauria provocat una gran escalada", va dir Musk, segons Isaacson. "No volíem formar-ne part", va concloure Musk.