claudia sheinbaum

Claudia Sheinbaum, la candidata oficialista del partit d'esquerres Morena (Moviment de Regeneració Nacional), és a un pas de convertir-se en la primera dona presidenta de Mèxic, segons el recompte preliminar dels resultats electorals, que li donen entre el 58% i el 60% dels vots.

Sheinbaum, que partia com a favorita, va al capdavant, seguida del seu principal rival Xóchitl Gálvez, que atresora de moment entre el 26% i el 28% del suport. És la candidata de la coalició Força i Cor per Mèxic, que aglutina els Partits Acció Nacional (PAN), Revolucionari Institucional (PRI) i de la Revolució Democràtica (PRD).

El tercer en discòrdia, el també opositor Jorge Álvarez Máynez, del Moviment Ciutadà (MC), ha aconseguit al voltant d'un 10% dels vots.

Sheinbaum, el 'dofí' del president Andrés Manuel López Obrador (AMLO), és exalcaldessa de la capital i havia promès que continuaria amb el llegat polític del seu predecessor, cosa que li ha guanyat un alt índex de popularitat. També ha presentat una aplaudida proposta per combatre la violència al país que es desmarca de la seguida fins ara, i és que Mèxic destaca pels elevats índexs de violència de gènere i les taxes de feminicidi són de les més altes de Llatinoamèrica.

Les dades, en qualsevol cas, encara són preliminars, i per això la presidenta de l'Institut Nacional Electoral (INE), Guadalupe Taddei, ha demanat "mantenir la serenitat i respecte als procediments", així com acceptar els resultats de les urnes "amb maduresa i seguretat” després de la “jornada històrica” que ha viscut el país.

De fet, des de Julius Baer també incideixen que caldrà esperar els resultats finals, que estaran disponibles més endavant, per veure com n'és de gran la bretxa entre Sheinbaum i Gálvez. I és que, comenta Eirini Tsekeridou, analista de renda fixa del banc suís, “un marge ampli podria impedir que l'oposició impugni el resultat”.

"Igualment important serà si Morena i els seus aliats obtenen una majoria simple (50% +1 escó) o una majoria qualificada (2/3) al Congrés, ja que en cas d'una majoria qualificada, podrien impulsar canvis en la constitució, que augmentaria la volatilitat” remarca. Al Julius Baer esperen que el recompte final validi la victòria de Claudia Sheinbaum i que el partit Morena mantingui una majoria simple.

Cal recordar que Mèxic celebrava aquest diumenge les eleccions més grans de la seva història, amb més de 98 milions de persones cridades a les urnes tant al país com als EUA per renovar més de 20.000 càrrecs, incloent-hi la presidència, els 500 diputats, els 128 senadors i nou governs estatals.

I s'han fet després d'una campanya electoral que ha estat la més violenta de la història del país, i és que han mort assassinats una trentena de candidats.

COM IMPACTARÀ A BBVA?

Les primeres valoracions referents a aquests comicis s'han centrat en BBVA i en el seu paper a Mèxic. Segons detallen els estrategs de Bankinter al seu informe diari de mercats, l'"àmplia victòria" de Sheinbaum tindrà un "impacte neutral" en la cotització de les accions del banc que lidera Carlos Torres.

"Mèxic és la principal font de resultats de BBVA -representa el 47% del marge brut amb un valor en llibres de 21.300 milions d'euros el desembre del 2023-, però el desenllaç de les presidencials no hauria de tenir un impacte significatiu a la cotització" , afirmen.

Per què? Doncs aquests analistes esgrimeixen un parell de raons:

-Primer, perquè les enquestes ja "anticipaven una àmplia victòria de Sheinmaum amb el 56% estimat dels vots".

-Segon, perquè "els fonamentals de Mèxic són sòlids (PIB i inversió a l'alça, atur a la baixa…) i els desafiaments en el pla fiscal són coneguts (dèficit fiscal a l'alça i pèrdues continuades a la petroliera Pemex)".

A Bankinter mantenen el consell sobre les accions de BBVA a neutral, i el preu objectiu als 10,60 euros.

contador