le president americain joe biden tient une reunion bilaterale avec le premier ministre israelien benjamin netanyahu a new york

Els líders mundials es mouen davant del conflicte a l'Orient Mitjà. El president nord-americà, Joe Biden, ha confirmat que viatjarà aquest dimecres a Israel per reunir-se amb el primer ministre, Benjamí Netanyahu, mentre el president de Rússia, Vladimir Putin, es reuneix aquest dimarts a Pequín amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping.

L'objectiu de Biden és convèncer Israel perquè permeti un corredor humanitari a la franja de Gaza i evitar que la resposta a l'atac terrorista de Hamàs provoqui una guerra regional que involucri Hezbol·là al Líban o fins i tot l'Iran.

Des del govern iranià ja han avisat que si la resposta d'Israel als atacs és desproporcionada, no duraran a recolzar Hamàs i entrar al conflicte. Aquest seria el pitjor dels escenaris, ja que provocaria un conflicte geopolític més gran que afectaria el preu del petroli i l'economia mundial.

Per part seva, Putin vol reforçar encara més la seva relació amb la Xina i coordinar els propers passos a seguir a l'esfera internacional. Cal recordar que tant Rússia com la Xina són aliats estratègics de l'Iran i Síria, els dos països que poden inflamar més el conflicte a l'Orient Mitjà, per la qual cosa la seva postura sens dubte condicionarà la situació.

CORREDOR HUMANITARI A GAZA

Sobre la possibilitat d'establir un corredor humanitari a Gaza, el secretari d'Estat dels Estats Units, Anthony Blinken, ha assenyalat que "el president Biden escoltarà d'Israel com durà a terme les operacions de manera que minimitzi les víctimes civils i permeti que l'assistència humanitària flueixi els civils a Gaza d'una manera que no beneficiï Hamàs".

Blinken ha afegit que ha acordat amb Netanyahu desenvolupar un pla per portar ajuda humanitària als civils de Gaza, encara que no va proporcionar-ne detalls. Establir un corredor humanitari és prioritari perquè la resta de països àrabs de la regió, liderats per l'Aràbia Saudita, no estableixin mesures punitives sobre el mercat del petroli com a càstig a la comunitat internacional, tal com va passar en la crisi del petroli del 1973.

Noticias relacionadas

contador