biden xi
© Alberto Sánchez

“M'alegro de veure't”. Així ha començat el president nord-americà, Joe Biden, a la reunió de tres hores que ha mantingut amb el seu homòleg xinès, Xi Jinping, en el marc de la cimera del G20 que se celebra aquesta setmana a Bali (Indonèsia). Es tracta de la primera trobada cara a cara entre els dos mandataris des que Biden va accedir al càrrec ja fa dos anys.

Durant la reunió, Biden ha plantejat una sèrie de temes complexos al president xinès, segons ha informat la Casa Blanca. El president dels EUA ha mostrat l'objecció del país nord-americà a les "accions coercitives i cada cop més agressives de la Xina cap a Taiwan", les "pràctiques econòmiques no comercials" de Beijing i les pràctiques a "Xinjiang, Tibet i Hong Kong, i els drets humans en general".

Amb tot, Biden ha assenyalat que no creu que Xi Jinping planegi un atac "imminent" contra Taiwan i que "no cal que hi hagi una nova guerra freda" entre els EUA i la Xina.

“Compartim la responsabilitat, al meu entendre, de demostrar que la Xina i els Estats Units poden gestionar les seves diferències, evitar que la competència es converteixi en una cosa semblant a un conflicte, i trobar maneres de treballar junts en qüestions globals urgents que requereixen la nostra cooperació mútua”, ha indicat Biden a l'inici de la reunió.

El president nord-americà també ha assenyalat que "el món espera, crec, que la Xina i els Estats Units exerceixin un paper clau a l'hora d'abordar els desafiaments globals, des dels canvis climàtics fins a la inseguretat alimentària, i que siguem capaços de treballar plegats". "Els Estats Units estan disposats a fer precisament això, a treballar amb vosaltres, si això és el que desitgeu", ha afegit.

Per la seva banda, Xi ha apuntat que "com a líders de dos grans països", els dos "necessiten traçar el rumb correcte i trobar la direcció adequada per als llaços bilaterals i augmentar la relació" entre Pequín i Washington, segons informa el mitjà estatal China Xinhua News. "La Xina i els Estats Units han de treballar amb tots els països per aportar més esperança a la pau mundial, més confiança en l'estabilitat global i un impuls més gran al desenvolupament comú", ha asseverat Xi.

"Actualment, la relació entre la Xina i els Estats Units es troba en una situació que a tots ens preocupa molt, perquè no és l'interès fonamental dels nostres dos països i pobles i no és el que la comunitat internacional espera de nosaltres", ha afegit el líder xinès.

Abans de reunir-se amb Xi, Biden va conversar aquest diumenge passat amb els presidents del Japó, Corea del Sud i Austràlia, durant el qual el president devia explicar el seu enfocament de cara a la reunió i va qüestionar els aliats dels EUA per les seves preocupacions, segons informen fonts de la Casa Blanca.

D'altra banda, segons informa Bloomberg, Biden va aprofitar una cimera a Cambodja amb els 10 membres de l'Associació de Nacions del Sud-est Asiàtic per consolidar relacions en una regió on la Xina és, amb diferència, el principal soci comercial.

LÍNIES VERMELLES

La veritat és que les relacions entre les dues potències no travessen els seus millors moments. “Tenim molt pocs malentesos”, va assegurar Biden als periodistes diumenge a Cambodja, “només hem d'esbrinar on són les línies vermelles i què és el més important per a cadascun de nosaltres de cara als propers dos anys”.

I és que bona part de les tensions s'han accentuat a causa de la visita de Nancy Pelosi a Taiwan. Segons informa The Wall Street Journal, per a Xi la reunió ofereix l'oportunitat de reafirmar les línies vermelles del gegant asiàtic davant de Biden, particularment que Washington no ha d'ajudar en la defensa de Taiwan i que la Xina no defugiria un enfrontament militar amb els Estats Units per reafirmar el control sobre lilla.

Segons les fonts d'aquest mitjà, qualsevol visita de polítics nord-americans d'alt nivell a Taiwan podria ser vista pels xinesos com a accions provocadores i podria augmentar la possibilitat d'enfrontaments reals entre els països. En aquest sentit, el líder de la minoria a la Cambra de Representants, el republicà Kevin McCarthy, ha dit que visitaria Taiwan si es converteix en president de la Cambra. Així mateix, la postura de la Xina respecte al conflicte a Ucraïna també inquieta molt a la Casa Blanca.

Així mateix, també s'espera que Xi debati amb Biden les noves restriccions a l'exportació de semiconductors avançats i equips de fabricació de xips dels Estats Units. Segons va revelar Nvidia en una presentació davant de la SEC, l'executiu nord-americà va imposar restriccions a les seves exportacions a la Xina i Hong Kong al·legant el risc que els productes puguin ser utilitzats pels serveis militars xinesos. Així mateix, l'octubre passat, el Departament de Comerç va emetre una sèrie de normes que permeten als Estats Units bloquejar els xips de fabricació estrangera amb tecnologia nord-americana.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Christian Gattiker, director d'investigació de Julius Baer, creu que el cara a cara entre Xi i Biden marcarà el to del mercat no només durant les properes setmanes, sinó “en les interaccions a la comunitat mundial el 2023, i possiblement més enllà”.

“El fet que els dos es reuneixin ja és un bon senyal, segons alguns observadors. Tot i això, serà interessant veure la comunicació al voltant de l'intercanvi”, explica, alhora que assegura que “caldrà llegir entre línies i examinar els matisos” per saber quina és la nova situació en les relacions entre els dos països després de la reunió entre presidents.

contador