ep el presidente de estados unidos joe biden
JIM LOSCALZO - POOL VIA CNP / ZUMA PRESS / CONTACT

Joe Biden, president dels Estats Units, ha advertit el Kremlin que si envaeix Ucraïna farà tot el possible per cancel·lar el Nord Stream 2, el segon gasoducte que connecta directament Rússia amb Alemanya. Ho ha afirmat a la roda de premsa posterior a la trobada a Washington amb el canceller alemany Olaf Scholz, que encara que ha insistit que té el mateix enfocament que la Casa Blanca, no ha confirmat que estigui d'acord amb aquesta mesura en concret.

"Si Rússia envaeix, és a dir, si els tancs o les tropes tornen a travessar la frontera d'Ucraïna, aleshores ja no hi haurà un Nord Stream 2. Nosaltres li posarem fi", ha afirmat Biden i recull Reuters. “Ho farem, us ho prometo, ho podrem fer”, ha respost el president dels EUA en ser preguntat sobre com ho durà a terme, atès que Washington no té poder de decisió en aquesta infraestructura.

Scholz, per la seva banda, no ha confirmat que hagi de dur a terme aquesta mesura en cas que Rússia envaeixi Ucraïna. “Com ja he dit, estem actuant junts. Estem absolutament units i no farem passos diferents”, ha afirmat en ser qüestionat sobre aquest tema en concret.

Això sí, ha insistit que Berlín està preparada per a tota mena de sancions en cas d'una agressió militar russa a Ucraïna. "És part del procés que no descrivim tot en públic, perquè Rússia ha d'entendre que podria haver-hi encara més per venir", ha postil·lat.

El Nord Stream 2 és el segon gasoducte que connecta directament Alemanya i Rússia que, quan entri en funcionament, podrà doblar la capacitat del gas importat. Aquesta és una infraestructura clau, ja que Europa té una gran dependència energètica que salva a través de les diferents canalitzacions que recorren l'est del continent com a alternatives al que passen per Ucraïna.

De moment, aquest nou gasoducte està acabat des del 2021 en espera de rebre les aprovacions pertinents per entrar en funcionament, una cosa prevista per a la segona meitat del 2022.

Aquesta no va ser l'única reunió que va haver-hi aquest dilluns sobre el conflicte d'Ucraïna. A Moscou, Emmanuel Macron, president de França, i Vladimir Putin, el seu homòleg rus, van tenir una trobada bilateral amb l'objectiu de rebaixar les tensions al voltant del conflicte. El líder francès va insistir Putin a esgotar la via diplomàtica, evitar la guerra i teixir una xarxa de confiança entre l'est i l'oest.

Noticias relacionadas

contador