ep el ministro de economia de argentina sergio massa
ECONOMIAARG

Sorpresa a la primera volta de les eleccions presidencials d'Argentina. El peronista Sergio Massa ha remuntat i ha aconseguit, amb el 98% de les paperetes escrutades, un 36,65% dels vots. Ha guanyat aquests comicis, avançant l'ultra Javier Milei, que malgrat partir com a favorit ha aconseguit el 30,01% dels suports. Els dos es disputaran la Casa Rosada a la segona volta.

La dretana Patricia Bullrich (23,8%) s'ha enfonsat en aquestes eleccions, que ja es consideren les més incertes dels darrers 40 anys. Altres candidats, com Juan Schiaretti (6,8%) o Myriam Bregman (2,69%) amb prou feines han aconseguit suports.

En total, 25,9 milions de persones, el 74% del padró, van votar aquest diumenge a Argentina per triar el successor d'Alberto Fernández. És la de menor participació en unes presidencials des del 1983, per la qual cosa caldrà veure què passa el proper 19 de novembre, per quan està prevista la segona volta.

I també per quin candidat opten els argentins. Si Massa, actual ministre d'Economia d'un país que està en crisi total, amb una inflació del 140% i una taxa de pobresa del 40%, que s'ha presentat com el candidat d'Estat, o si per contra li donen la presidència a l'ultraliberal populista Milei, que ja es veia com a guanyador a la calor de les xifres que donaven les enquestes.

Cal destacar que els resultats d'aquest diumenge contrasten amb els de les primàries celebrades el mes d'agost passat, quan Milei va guanyar amb el 31,6%, seguit de Bullrich amb el 29,64% i Massa amb el 28,88%. Ara la situació ha fet un gir de 180 graus, i Massa podria ser capaç de contenir l'onada ultra de Milei.

Aquest dilluns comença una nova campanya electoral a Argentina amb vista a la nova cita a les urnes d'aquí a un mes, i de com l'encarin els candidats dependrà el resultat final de les presidencials. Cosa que preocupa la regió, i és que el país és la tercera economia de Llatinoamèrica, i està sumida en una greu crisi econòmica. A més de la inflació, cal recordar que els tipus d'interès se situen actualment al 133% i que el peso s'ha debilitat més d'un 60% aquest any.

Com diuen els experts de BNY Mellon, "el programa de 43.000 milions de dòlars de l'FMI i la línia de swap de 6.500 milions de dòlars concedida per la Xina la setmana passada estan en perill, i el risc que l'Argentina entri en suspensió de pagaments per desena vegada és considerable".

contador