putin primerplano

Vladimir Putin s'ha enfrontat aquest cap de setmana a l'amenaça més gran per al seu govern en gairebé un quart de segle. La revolta del grup de milicians Wagner, que va ser ràpidament continguda pel Kremlin, ha posat al punt de mira l'hegemonia del president rus, a qui molts veuen ara debilitat.

La revolta armada va ser instigada pel cap dels mercenaris russos, Ievgueni Prigojin, antic aliat de Putin. En un missatge en què el mateix Prigojin qualificava el motí com una "marxa per la justícia" i amenaçava el Kremlin amb un càstig "sever", s'iniciava aquesta rebel·lió. En només 24 hores les tropes lleials al mercenari rus van avançar centenars de quilòmetres cap a Moscou a una velocitat vertiginosa, situant-se a menys de 200 quilòmetres de la capital.

Tot i això, fins aquí va arribar la revolta, i és que l'assalt va ser suspès de sobte per Prigojin, que va acceptar exiliar-se a Bielorússia amb tots els càrrecs retirats en un acord d'última hora que també contemplava que les tropes de Wagner tornarien a les seves bases. Es desconeix quins han estat els termes negociats pel president bielorús, Aleksandr Lukaixenko, per aturar l'imminent atac de la milícia, però el que sí que és clar és que el que ha passat ha posat de manifest la inesperada fragilitat del règim de Putin.

Es tracta de la pitjor crisi política de Rússia en dècades, i el nerviosisme ja es palpa al mercat, sobretot en les matèries primeres davant el temor que una crisi russa pugui desembocar en una manca de subministraments energètics. "Només cal imaginar la reacció que s'hauria produït si els mercats haguessin estat oberts en aquell moment, però això no fa sinó augmentar la incertesa general que envolta la guerra a Ucraïna i la rapidesa amb què les coses poden començar a torçar-se", comenta Michael Hewson, analista en cap de mercat a CMC Markets.

"Els esdeveniments d'aquest cap de setmana també serveixen per indicar com n'és de fràgil la posició de Vladimir Putin, atès que un dels seus assessors de més confiança s'ha rebel·lat sobtadament", afegeix aquest expert.

De fet, els inversors es pregunten si la breu insurrecció de Rússia "va ser només el començament d'un tro molt més profund que sacsejarà l'estabilitat geopolítica, econòmica i del mercat als propers dies i setmanes", diu per part seva Greg Bassuk, director executiu d'AXS Investments a Nova York.

I és que encara queden moltes preguntes sense resoldre. Per exemple, quin serà el futur de les 25.000 tropes armades del Grup Wagner, que fins ara servien Rússia en la seva lluita contra Ucraïna. Tampoc se sap què serà del Prigojin, i és que el seu exili a Bielorússia no vol dir res. "És home mort", ha comentat Ian Bremmer, president de l'Eurasia Group, segons recull CNBC. "Putin ha empresonat i assassinat persones per molt menys del que li ha fet Prigojin", ha remarcat, i per això creu "inconcebible que Putin li permeti viure més temps de l'absolutament necessari".

De fet, encara que l'acord negociat per Lukaixenko inclou garanties de seguretat, el mateix Putin havia estat inequívoc en parlar sobre el motí i dir que qualsevol que estigués implicat “serà castigat inevitablement... Les nostres accions per defensar la pàtria de semblant amenaça seran brutals ", va assegurar. Per això, comenten els estrategs de Rabobank, "si prenem Putin al peu de la lletra, Prigojin ha signat la seva pròpia sentència de mort".

Un altre dels dubtes que plana sobre el cas és què passarà amb la cúpula militar russa, que no va aconseguir aturar el ràpid avenç dels milicians de Wagner cap a Moscou, posant així en perill el país. Com va poder Wagner acostar-se tant a Moscou amb tan poca resistència? Com es van poder mobilitzar i moure's sense que el Servei Federal de Seguretat (l'agència d'espionatge russa) ho sabés per endavant?

ESQUERDES DEL SISTEMA

Segons els experts de Berenberg, la fallida revolta dels mercenaris de Wagner contra l'estament militar rus "ha posat al descobert les esquerdes del sistema de Putin". I és que “mentre Rússia paga un alt preu per la seva guerra contra Ucraïna en termes de baixes i descens del nivell de vida, el control del poder del president Vladímir Putin i la seva capacitat per aprofitar tots els recursos de Rússia per als seus objectius militars (i personals) pot ser que no siguin tan ferms com la seva propaganda havia suggerit”, assenyalen.

Tot i que "hem d'assumir que Putin encara pot romandre's al poder durant anys", la veritat és que "les aparents tensions dins de Rússia recolzen una conclusió: el temps no està de part de Rússia mentre el món lliure segueixi donant suport a Ucraïna".

"Utilitzarà Putin aquest cop d'Estat per consolidar el control del poder, com alguns han suggerit? O la facilitat amb què la milícia Wagner va sacsejar l'Estat rus suposa el tret de sortida per a la seva eventual caiguda?" es pregunten els experts de Rabobank, que creuen que un buit de poder en un Estat amb un arsenal nuclear de 6.000 peces "és una perspectiva esfereïdora".

Si el motí hagués seguit endavant “podria haver-se convertit en un important factor de desestabilització a nivell global”, comenta Juan José Fernández-Figares, director d'anàlisi de Link Securities. Però no va ser així, encara que “és probable que la incertesa geopolítica torni a ser, per ara, un motor clau, afegint volatilitat als mercats i pesant sobre els actius de risc", destaquen els analistes de Danske Bank.

En qualsevol cas, indiquen aquests experts, "és molt probable que encara no hàgim vist el final d'aquesta saga". "És clar que Rússia s'ha tornat molt inestable", comenten, recordant que "el que pretenia ser una operació especial de tres dies", en referència a la guerra a Ucraïna, "s'ha convertit en un conflicte congelat que segueix erosionant gradualment la legitimitat del govern de Putin".

"Els règims autoritaris solen ser molt estables fins que deixen de ser-ho, i potser ja estem assistint al principi del final d'una era", opinen des de Danske Bank. També diuen que si aquest és el cas, "cal anar amb compte amb el que es desitja", perquè "l'enderrocament del govern de Putin i el caos que seguiria probablement siguin a la llista de desitjos de molts, però comporta enormes riscos per a la seguretat europea".

contador